Челник Petzl Tikka 200

Публикувано от
Зареждане на …
Заради предстоящи планинарски активности се наложи да си потърся челник. Спрях се на Petzl Tikka 200 и бързам да споделя с вас впечатленията си от него. След кратко интернет проучване се спрях на този модел, като компромис между качество и ниска цена. Но какво може той наистина?

Устройство

Petzl Tikka 200 се захваща за главата посредством здрава лента, чиято дебелина може малко да ви се стори в повече. Наистина е малко по-дебела от моите очаквания, но това гарантира здраво закрепване. Тя е ластична и дължината ѝ се регулира от две пластмасови скоби. Едната от тях е и свирка. Издава силен звук, по който могат да ви локализират в светлата част на деня или по тъмно, когато батериите са се изтощили.

И като казахме батерии трябва да споменем, че стандартният комплект включва 3 батерии от 1.5 V, размер ААА. Поставят се лесно в корпуса на челника точно зад диода. Производителят предлага и алтернативно захранване с презареждаема батерия. Тя се купува отделно и цената ѝ е почти колкото тази на челника.

Тялото на челника може да се наклонява надолу чрез фиксатор на 5 различни положения, променяйки вертикалния ъгъл на осветяване. Удобно е за различни активности – край палатката, пешеходен преход, каране на велосипед и др.

В горната част на челника има бутон, чрез който се управляват всички режими на работа.

Теглото на Petzl Tikka 200 е само 86 грама и не би трябвало да ви създава дискомфорт при носенето му. Челникът е със защита от проникване IPX4, което ще рече, че има защита от плискаща вода, т.е. от дъжд.

Характеристики и функционалност

Моделът предлага 3 степени на силата на осветяване:

  • – MAX AUTONOMY – 5 лумена на разстояние 10 метра за 240 часа – подходящ за дейности около палатка;
  • – STANDARD – 100 лумена на разстояние 40 метра за 60 часа – подходящ за пешеходен преход по тъмно;
  • – MAX POWER – 200 лумена на разстояние 60 метра за 60 часа – подходящ за колоездене на по-висока скорост;

Разбира се, това са идеални стойности дадени от производителя. Въпреки това от лични впечатления мога да кажа, че челникът свети много мощно и в никакъв случай не поглеждайте другарчето в очите – ще се почувства като заварчик, който е забравил да си сложи предпазната маска.

Отделните режими на светене се превключват само с едно натискане на бутона. А ако го задържите за секунда основния диод престава да свети и се замества от по-маломощен такъв с червен цвят за аварийни случаи. Идеята му е чрез него да ви открият в тъмното, като спестява от батерията на челника за по-голяма издръжливост. Режимите му на светене са два – непрекъснато светене и премигване. Сменят се с еднократно натискане на бутона. Ако искате да се върнете обратно към основния светодиод, задръжте бутона отново.

Заключение

Petzl Tikka 200 е идеален за дейности около палатката и за пешеходен туризъм по тъмно. Цената му е разумна, захващането му е сигурно, а силата на светене e отлична. Съотношението цена/качество е оптимална. Каишката за закрепване преминава само отстрани на главата и липсата на ремък отгоре вероятно би създало затруднения при тичане.

Забележка: Идеята на този материал е само и единствено да информира за лични впечатления от продукта. Той няма за цел да ви подтиква към покупка. Авторът не се е облагодетелствал под никаква форма (пари, услуги, отстъпки, имидж или др.) за това от производителя, негов представител, вносител или търговец.

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.