Ком-Емине 2019

Публикувано от
Зареждане на …

Началото беше поставено в началото на май 2013 г. Нямаше толкова отпуск за цяло Ком-Емине, а и кой ти е мислил тогава за такива подвизи. Бяхме баирбудали. Решихме, че ще го караме на парчета, година след година докато го минем целия. Разбира се не е същото, но тогава зад гърба си имахме едно качване на Ком и едно на Черни връх. Нищо работа. Така стартирахме с първия етап Ком-Лакатник. От него пазим много хубави спомени, но трябваше да преодолеем някои трудности. Запалихме се в крайна сметка и се зарекохме да продължим следваща година по същото време.

Дойде 2014 г. Най-дъждовна година, откакто планинарствам. След дълго планиране кое как и къде да се случи, в крайна сметка решихме да повторим Ком-Лакатник. Срещнахме трудности с нощувките в следващите отсечки, а и решихме, че ако така или иначе ни вали, поне да сме си „вкъщи“, за да можем лесно да се евакуираме. Така се роди прочутият поход Ком-Ком. Основен двигател за него беше фактът, че за три дни не валя само в рамките на някакви си 15 минути. Много карти се изиграха тези дни на хижа Ком.

През 2015 г. заклеймихме участъка Лакатник-Витиня като скучен и директно се метнахме на Буново-Пирдоп. Е, по билото де. Отново имаше перипетии, но в далеч по-слаба степен. Останаха хубави спомени и от там. Естествено зарекохме се „догодина пак“.

А догодина тръгнахме от Беклемето с идеята да стигнем до хижа Тъжа. Всичко много хубаво, но като се събудихме сутринта на хижа Добрила се оказа, че има 20-30 сантиметра сняг със силен вятър. Така „бедствахме“ два дни на Добрила и си се прибрахме към София. Ачо изхранва много добре и е отлична компания.

Дойде ни акъла, че май месец е твърде рано за Ком-Емине и се отказахме от тази традиция. Казахме си „Еми, то като изключим участъка Планински извори – Беклемето и Добрила – Ботев то Ком-Еминето готово. Какво ще им ходим из храсталаците на Риш и не знам къде си. Така поизоставихме Е3. Следващата 2017 г. беше нулева, а през 2018 г. се пошляхме малко по Е4. Много красиво, но и много тегаво с тези непрестанни денивелации…

И така, ето ни в началото на юли 2019 г., когато най-после ще опитаме да направим нещата както трябва – Ком-Емине от край до край без прекъсвания. Както го правят големите. Наскоро прочетох в мрежата, че няма неуспешни опити, а има само натрупан опит. Хареса ми. Така можех да оправдая неуспешните предишни опити и кощунствените мисли, които са ме спохождали на моменти.

След половин година планиране, подготовка, екипиране и бягане ето че и Български планинар (planinar.org) в мое лице, застава на стартовата линия. Линията на любимия ми връх Ком. Началото е 6 юли, а краят – когато стигна и ако стигна. Искам да вярвам, че с подкрепата на семейството, приятелите и всички вече над 22 000 последователи в мрежата ще успея да ида пеша на море. Единственият смислен начин между другото. Ще разчитам на вас да не ме оставяте да се откажа. В замяна ще се опитам да ви направя съпричастни на моето приключение. Надявам се, че ще ви е интересно да следите това пътуване така, както аз го правих до сега с другите преди мен тръгвали по Пътеката. На едни места ще съм сам, на други ще ми помагат приятели по пътя, а на трети вярвам, че ще открия нови познанства.

Нека да се забавляваме заедно. Ще можете да гледате видеа и снимки и да четете впечатления от прехода в основните ни канали за комуникация:

Facebook страница Български планинар
Instagram профил planinarorg
YouTube канал planinar.org
Facebook група Хижи и заслони

Стискайте ми палци да успея 😊

Поздрави,
Радослав Зарков

#komemine

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.