GPS устройства за навигация сред природата

Публикувано от
Зареждане на …

GPS

Всеки от нас обича лежерната почивка на планина. Дали през летния или през зимния сезон, природата винаги има с какво да ни изненада. За да се наслаждаваме пълноценно на всеки час, прекаран навън, е добре да сме сигурни в пътя и координатите на плануваната разходка. Не винаги може да се разчита на указателни табели и маркировки. Ето защо на помощ идва модерната съвременна система, наречена GPS. Какво представлява тя и как се използва?

GPS идва от английското наименование Global Positioning System и означава глобална система за позициониране. Това е радио навигационна система, чрез която може да се определи положението, времето и скоростта с абсолютна точност до 1 наносекунда, във всяка част от земното кълбо в реално време. Заедно с мобилните устройства, фотоапаратите, компютри, таблетите и други подобни устройства място в повечето съвременни семейства намират и GPS системите за навигация. Освен с джипиес устройство за придвижване с автомобил е добре да сме снабдени и с устройство за упътване при поход и разходки в планината.
Очаквайки зимата и снега, много от любителите скиори нямат търпение да се впуснат в поредните предизвикателства на зимните месеци.

За да бъдат предотвратени всякакви опасни ситуации, като изгубване, отделяне от групата, грешен път, маркировка, добре е всеки да има в себе си GPS апарат за навигация сред природата. Не бива да бъдат подценяване и други опасности – намалена видимост, мъгла, силна буря, дъжд. В подобни случаи джипиес системата ще ви даде вярна информация за местоположението с точност до 3 m. Ако в близост има маркирана пътека, хижа, заслон, то системата ще ви покаже най-краткия път до там. Така джипиес навигацията в планината се превръща в необходимост и в никакъв случай не може да бъде определяна като лукс. Особено при спешни случаи, когато се налага намесата на специализиран екип, даването на точните координати може да означава спасен човешки живот. А GPS прави точно това – съхранява текущото местоположение и дава вярна и точна информация за това само с натискането на един бутон.

Марки GPS устройства

На българския пазар се наблюдава постоянен ръст на покупките на навигационни системи. Основно търсенето е насочено към марките TomTom и Garmin.

Garmin са на пазара от 1989 година и от началото до днес са продадени повече от 50 млн. апарати. GPS устройствата са произведени в Тайван и САЩ и гарантират отлично качество. Garmin имат много добра електронна карта на България и затова са предпочитани. Джипиесът работи с инсталирана карта, като в случая тя съчетава две в едно – карта на пътната мрежа в България, улици, курорти, села, плюс топографска карта, обозначаваща местностите, забележителностите, природните дадености, еко-пътеки, релеф.

TomTom е холандския производител, който последните години потърси съдружници в Тайван, като идеята на ръководството е да сключи договори с автомобилните компании и да разшири бизнеса си на Тихоокеанския пазар. Добър вариант от тази марка е TomTom 920, който е един нов модел, с широк дисплей и карта на цяла Европа и Америка.

На проведен наскоро форум в областта на транспорта, логистиката и онлайн приложенията стана ясно, че на българския пазар се наблюдава изключителен интерес, както към джипиес системите за автомобили и превозни средства, така и към устройствата за ориентация сред природата. За Европа този ръст е в рамките на 25 % за изминалата година. Очакванията са до 2017 година търсенето да се повиши и да достигне до 150 %.

Тагове:
Зареждане на …