10 полезни сайта за планини

Публикувано от
Зареждане на …

сайтове за планини

Началото на много походи започва спонтанно от Интернет. Снимка, която ви е харесала, описание на маршрут, което ви е впечатлило или споделени радости от планинар, който току що е покорил отдавна мечтан връх. Поводите да се отправим на поход са не един и два. Интернет сайтовете, посветени на планините са източник не само на вдъхновение, но и на полезна информация. Тук сме събрали 10 от тях, които могат да ви бъдат от голяма полза както при планирането, така и горе в планината.

1. planina.e-psylon.net

planina.e-psylon е дългогодишен планинарски форум, който с времето е събрал много ценна информация за планините в България. В него пишат доста активни планинари, които споделят преживяното, но и могат да ви дадат полезен съвет, ако попитате. Това е един от малкото български форуми, в които ако попитате нещо не бързат да ви се нахвърлят, а наистина ще се заемат да ви помогнат. Истинска планинарска общност. Членове на форума могат да се похвалят с многократно преминаване по Ком-Емине и са събрали ценна информация за прехода. И не само, там можете да откриете карти, книги, съвети за екипировката и много други.

2. facebook група Планинари

И когато говорим за планинарски общности няма как да подминем социалните мрежи. Може би най-голямото неформално обединение на планинари е facebook групата Планинари. Към момента тя наброява над 21 000 члена. Отвореният характер на групата позволява събирането на много снимки от членовете. Дневно се качват кадри от десетки дестинации. Групата си остава и най-бързият начин да си намерите компания за похода, който сте планирали. Просто споделете къде ви се ходи и веднага ще се появи „гора от ръце“ на желаещи да ви правят компания.

3. bulgarian-mountains

Това е сайт, който се е превърнал в нещо като каталог на българските хижи. И макар в нета да има много каталози ценното тук е, че когато някой посети хижа или заслон, много често публикува коментар в под страницата на хижата в bulgarian-mountains. Така имате на разположение актуални данни за състоянието на конкретния подслон, в който сте планирали да отседнете. Информацията е от първа ръка и често пъти няма къде да я прочетете на друго място.

4. bgmountains.org

Ако сте тръгнали на планина в майка България, едно от най-ценните помагала е bgmountains.org и то не толкова, заради качените тракове на маршрути и техните описания, а заради изключително подробната карта, която екипът е разработил. Тя е достъпна онлайн на адрес map.bgmountains.org и ако я качите за навигация на телефона си (както подробно сме описали тук) вероятността да се загубите в планината рязко спада.

5. openstreetmap.org

Още една карта, чието предимство е, че може да се редактира от всеки. Така дори ако на картата няма път до там, където планирате да се качите, просто го начертавате върху нея, ползвайки за подложка сателитни снимки и сте готови. Така картата се ъпдейтва непрестанно от хиляди потребители. Може също да се използва за навигация. Трябва само да си инсталирате приложението OsmAnd.

6. Векторна топографска карта на България

На сайта web.uni-plovdiv.bg са публикувани изключително ценни руски топографски карти на България. Те са толкова детайлни, че ще ви изумят с информацията, която съдържат дори за родното ви място, която дори и самите вие не сте знаели. Картите могат да се ползват и на мобилни устройства, като на сайта има информация как става магията.

7. gpsies.com

Тук можете да откриете качени тракове за различни маршрути. Базата данни за България е не малка и вече обхваща няколко хиляди маршрута. Плюс е, че можете да чертаете сами тракове по карта, които в последствие да използвате за навигация. Имат и мобилно приложение.

8. weather-webcam.eu

Има много сайтове, в които можете да гледате онлайн камери от различни места. Този ни впечатли с това, че има отделна карта с разположението само на планинарските камери. Удобен начин да следиш времето в планината в реално време. Друга причина да сме им фенове е, че заедно със sunrisinglife.com сложиха камера на Черни връх. Яко!

9. mountain-forecast.com

Сайтовете с информация за метеорологичната обстановка и за прогнозата също не са малко. С времето сме се доверявали на не един и два, които в малка или по-голяма за степен са ни разочаровали с информация. Този е насочен към планините и разполага с данни за доста от по-известните върхове в България. За сега не са ни подвеждали.

10. planinaria.bg

И накрая ако събирането на информация и проучването на маршрути не е за вас, винаги можете да се доверите на професионален планински водач. Макар да не сме използвали услугите на planinaria.bg или друг водач, трябва да кажем, че следяхме с голям интерес поредицата Без пътека на Момчил Цветанов по Телевизия Туризъм. Разказва заразяващо.

Важна забележка: planinar.org или хора, свързани с него не са получили никакви финансови или материални облаги от сайтовете, споменати по-горе. Споделяме ги с вас безкористно просто защото ги намираме за полезни.