Язовир Лялинци пред източване

Публикувано от
Зареждане на …
Автор Георги Петров

Община Трън е на път да източи един от малкото останали язовири в района. Става въпрос за решението на общината да източи язовир Лялинци в срок до 18.04.2018 г. Причината за това решение е, че съоръжението е „опасно и застрашава местните жители“.

Общината като цяло не може да назове конкретно какво точно означава това становище, но се придържа около тезата, че не изпълнява някои основни изисквания и не му работи изпускателя. Интересното е, че преди няколко години именно общината прокопа канал, който да не позволява водата да се пълни над определеното ниво. Освен това язовира не разполага с голям водосбор, от който може за кратко време да постъпят големи количества вода, единственият фактор, от който се пълни е дъждовната вода.

Дори стената му да поддаде, което е в теорията на вероятностите, защото до момента това не се е случвало никога, обемът му не е достатъчен за да причини каквито и да било щети на имоти или на местното население. Тук говорим дори за къщите, които се намират в най-голяма близост до него. Язовирната стена в момента е в пълна изправност, но изглежда общината има известни притеснения ако се случи нещо с нея, какви санкции ще понесе. Тук идва въпросът, защо Община Трън като собственик на язовира за толкова години не е отпуснала никакви средства за ремонт на неизправностите? В едно от първите си изявления общината заяви, че няма средства да поправи „неизправностите“ и изпускателя, заради това ще премине към източване. Тази информация се появи и в не малко медийни източници.

От своя страна местните жители отправиха своите въпроси към общината, някои от тях дори проведоха срещи и с кмета. Отговорите обаче винаги са противоречиви. Последното становище например е, че общината трябва да източи водата до „мъртъв обем“, защото ще понесе големи санкции, а след това дава уверението, че ще го ремонтира и приведе във вид, в който да може отново да функционира. Въпросът е как това ще стане при положение, че по-рано обявиха, че нямат необходимите средства за възстановяването му?

Не само това, но досега те не са дали и един лев за ремонти, а въпреки това взимат известни постъпления като негов собственик. Понеже проблема не е само в трънския край, парламента излезе с изявление, в което призовава общините, които не могат да поддържат язовирите си да ги прехвърлят на държавата в едномесечен срок. Както става ясно обаче Община Трън няма такова намерение. Сценария с източването на язовир и уверение за евентуален ремонт напред във времето запазва собствеността и осигурява споменатите вече постъпления. Защо това е недопустимо?

Една от причините вече е ясна, язовирът не представлява абсолютно никаква опасност за местното население. Територията му е място за напояване на добитък на ТРИ села Лялинци, Неделково, и Ребро. В него също така обитават различни видове риби, които ще измрат при източването му. Общината не е предвидила средства за пренасянето им в друг язовир, въпреки че това фигурира като изискване. За момента няма организации, изявяващи желание да се заемат със спасяването и пренасянето на рибата. Рибите не са единствените обитатели в язовира, с елиминирането му ще изчезнат и други обитатели, а щетите върху микрофауната ще бъдат необратими. Наблизо живеят щъркели, които всяко лято се прехранват благодарение на Лялински язовир.

Всичко това се случва, защото общината през всичките години, в които се изявява като собственик на язовир Лялинци не е дала една стотинка за поддръжката му в изправност. Това се случва, защото не желаят да понесат санкции. Това се случва, защото не желаят да бъдат „ощетени“ от държавата, като го прехвърлят в тяхна собственост. Отказът от поемане на отговорност довежда до измирането на обитателите на язовира без право на алтернатива. Най-лошото в случая е, че решението им не може да се обжалва. Много хора от целия район са емоционално свързани с язовира. При положение, че на практика той не представлява опасност, е много трудно да се приеме това решение за източване. Един от най-належащите проблеми в момента е спасяването на рибата и по възможност предотвратяването на източването на язовир Лялинци като цяло.

Зареждане на …