Честита Баба Марта!

Публикувано от
Зареждане на …

баба марта

Честита Баба Марта на всички! Да закичим себе си и приятелите с мартеници – да прогоним лошотията и само добри неща да ни съпътстват. Да си пожелаем здраве, благоденствие и късмет.

Легендата за мартеницата е свързана с хан Аспарух и годината на създаването на българската държава. Когато прабългарите достигнали Дунавската равнина, те били омагьосани от мястото и решили да се установят там, като направят жертвоприношение на бог Тангра. Жертвената клада по традиция трябвало да се запаси със стръкче изсъхнал копър, но българите не намерили такъв наоколо. Докато се чудел какво да стори, на рамото на Аспарух кацнал сокол. На крачето му висяло снопче копър, завързано с бял конец, половината обагрен в червено.

То било пратено от сестрата на хан Аспарух, Хуба. Тя сънувала съм, от който разбрала за затруднението на брат си. По сокола си тя му изпратила китка копър, завързана с бял вълнен конец. По време на дългия полет обаче, крилото на сокола се протрило и кръв обагрила белия конец. Така хан Аспарух получил китката, завързана с бяло-червен конец. Запалил той огъня според традицията, а с конеца се закичил за здраве.

От тогава на 1 март българите окичват близките си с усукан бяло-червен конец.

Зареждане на …