Туристи, посещавайте Батулийския балкан

Публикувано от
Зареждане на …

батилийския балкан

Батулийско е една част от Балкана, която обхваща огромна територия. От всичките мегамахали по Искърския пролом, Батулийските са на второ място след тези на Церецел. В този огромен мегакомплекс от махали са живели хиляди хора от много векове, занимаващи се с животновъдство, за което условията тук са много добри.

Предпочитаното домашно животно е била кравата от породата искърско сиво говедо, което презимува покрай Искъра, без да има нужда от обори и хранене от стопанина му. Където има крави задължително към тях вървят свинете, които се хранят с ненужното на стопаните мляко, суроватката, каквото остане от храната на хората, с водата от измитите съдове. Имало е и доста овце, ползващи огромните пасища по билото на Балкана над Батулия от връх Плато до връх Бигла – нещо много огромно като площ.

Понеже мястото за живот по Батулийско е било отлично за поминъка на хората, животновъдството, по всяка заветна гънка в планината с извор или наличие на подпочвена вода, достижима чрез кладенец, има махали. Всичките са обърнати на юг или на запад, други има върху отклонения от северните скатове, защото така те остават огрявани от слънцето. Махалите са няколко стотици, но пък и площта, върху която те са основани е много голяма.

Батулийско обхваща региона между реките Градечница, наричана още Рединска река, река Искър, река Батулийска до село Бакьово, ридът между реката Батулийска и Оградишка и билото на Балкана от връх Плато до връх Бигла. Към Батулийско принадлежат и махалите от южната част на река Батулийска между селата Бакьово и Реброво.

А село Реброво? Такова село няма до построяване на железницата, това е била една от Батулийските махали, където са слизали от планината кравите през зимата на „топло” покрай реката. Аз съм може би единственият турист, който познава добре регионално този огромен планински район и поради това казвам- природата му е прекрасна!

А сега ще опиша съвсем накратко подстъпите към този планински рай. Той се намира на половин час път с влак от София., до гара Реброво. Ако влакът бъде изпуснат, има достатъчно маршрутки.

Първият рид на този огромен планински регион е между реките Искър и Кръстешка. Към него се изкачват два пътя – единият през махала Слатина, другият – през махала Равна нива. През Равна нива пътят е добър за джипове, които достигат до село Кръстец. Другият път е доста по-дълъг, изкачва най-високия връх на рида и след това завива към село Кръстец. Още един път има по билото на рида. От село Кръстец може да се продължи към махалите Редина – един прекрасен маршрут. Да допълня, че към село Кръстец има още един път по долината на река Кръстешка.

Вторият рид е между реките Свиновска и Кръстешка. Пътят по него е само един, започва от село Батулия по река Кръстешка и завива в дясно. Изключителна красота. Когато се излезе на високото има опции – в дясно към махала Свогето, направо – за билото на Балкана, наляво – за село Кръстец. Настръхвам като си припомням красотата горе от разклона.

Третият рид е между реките Свиновска и Оградишка, един бисерека Той излиза на превал между селата Буковец и махала Свогето. Да се премине под махала Свогето в посока на село Кръстец и после да се пресече река Кръстешка, за де стигне до село Кръстец е нещо велико.

Четвъртият рид е между реките Оградишка и Батулийска. Може да се върви по долината на река Батулийска, но има и път по рида, наподобяващ наблюдателен пункт към Мургаш и Софийската планина, която от тук прилича на развълнувано море. Достига се седловина за селата Буковец и Огоя, направо се продължава за връх Чукава и махалата Лескова. Златното сечение като красота на Батулийския балкан е точно района на село Лескова махала.

Останаха махалите на юг от село Батулия, които са на територията на Софийския Балкан. Горе по високото има две махали, на които знам името, Въглищарска и Салтарека Село Луково, по което е минавал стар път за София и село Ромча също са били към Батулийско.

Цялата статия можете да прочете в блога на нейния автор planinitenabulgaria.blog.bg

Зареждане на …