Типовете планинари

Публикувано от
Зареждане на …

Днес благодарение на нашите нови приятели от ZAPALI IZ GRADA ще ви покажем какви типове планинари има или поне как ги категоризират в съседна нам Сърбия. Приятно четене и не съдете строго за превода, още сме любители 😊

Ние сме различни по възраст, пол, желания, различни и по възможности, наклонности и образование, но въпреки това сме обединени. Нишката, която ни свързва, е планината, чистият въздух, гората и физическата активност. Макар да изглежда, че действаме по един и същи начин, на някой който ни гледа отстрани може да му се сторим дори малко странни и различни. Един внимателен наблюдател може да ни раздели в следните групи:

Природолюбители

Това е най-многобройната група. Това са истински любители на природата. Те не само се радват на планински върхове, гори, каньони, водопади или реки, но също така и на всеки лист, цвете, бръмбар или пеперуда. Ако използват фотоапарати, те са кошмар на всеки планински водач. Ако не се върнат у дома с 600 макро снимки на цветя, все едно нищо не са направили.

Те са толкова скучни, че дори змиите бягат от тях, а мечките заспиват летнен сън. Пътуват из всички планини в цялата страна, но и в чужбина, веднага щом им се удаде случай. Няма значение с кое туристическо дружество, с кой е водач или къде отиват. Те често се връщат и дори не знаят къде са били. Важно е само да излязат извън града.

Те са готови да отидат няколко пъти на една и съща планина или пътека, не защото не си спомнят, че са ходили там, а защото листата са паднали наскоро и това създава напълно различни цветове и форми.

Музикален хит: Šuma peva, šuma blista


Веселяци

По брой са малцинство, но компенсират със силно гърло. Причината да са в планината е само една – пълен фокус върху пиене, смях, забавления и песни. Най-често първи от тях запява онзи с най-лошия слух. Тогава и другите планинари започват да пият, така че песента на групата никога не може да стане по-мелодична.

Веселите обитатели не се интересуват от това кои планини изкачват или коя е пътеката, докато се намират в добра компания, и докато шегите вървят. Легендата разказва, че една такава група била в Кошутняк и че всички нейни членове били убедени, че са в Стара планина. Не е известно дали змиите и мечките бягат повече от природолюбителите или от тях.

Също така за веселяците няма значение кой е водачът. Всъщност те не знаят, че такъв наистина съществува. Няма значение колко са вървели и колко остава, стига в хижата да ги чакат студена бира и домашна храна. Те са готови да се забавляват до късно през нощта, а сутринта са готови за действие. Веселяците са предимно младите хора от двата пола, но сред тях има и някои по-възрастни, но с младежки дух и навици.

Музикален хит: Ima jedna krčma u planini


Сексуални маниаци

Доста малка група, но за сметка на това забележима. Планинското катерене за тях е поле за изява, където се събират голям брой хора, които да „отстрелят“ в опита си да се възползват и от най-слабата възможност за връзка. Природните красоти, туристическите хижи и моментите на релаксация се използват само като декор, в който женският час и мъжкият нагон достигат до пълна изява. Познават се по мръсните вицове, които разказват. Всички останали групи, дори змиите и мечките ги избягват, но въпреки това винаги намират сродна душа или някоя изпаднала веселячка, която се въздържа от дълго време.

Музикален хит: Ti mi se tako sviđaš


Диетаджии

Рядко на друго място, можете да срещнете толкова голям брой хора, които се грижат за начина по който се хранят. Вегани, вегетарианци, братства, хора на различни диети… Независимо от формата и имената на храните (най-екзотични, разбира се) те се стремят да ги намерят в масовите магазини. Обикновено не са в добра кондиция, тъй като вероятно са прекарали много време в търсене на органично киноа, покрито с разтопен сняг от Килиманджаро.

Членовете на тази група са предимно жени, но има и някои мъже. Те имат проблеми с ниския хемоглобин в кръвта, но с триглицеридите и холестерола нямат никакви. Дори и този добрия холестерол. И той е нула. Предимството им е, че мечките никога не ги атакуват, защото не са достатъчно калорични. На пръв поглед те са кротки и другарски настроени, докато не споменете храната, която консумирате. Тогава ще съжалите за всяко парче месо, което сте изяли през последните 10 години.

Музикален хит: Krkenzi kikiriki


Най-планинари

Те са малка група и са предимно мъже. Те са пълни със самочувствие, смелост и не отстъпват пред нищо. Непрекъснато се конкурират и се опитват да въвлекат другите в играта си. Планината е само поле за тяхното себедоказване. Те се интересуват само от най-високите върхове, най-стръмните изкачвания и непристъпни терени. Ходят и там където не трябва да се ходи и носят най-тежките раници, пълни с куп ненужни и никога не използвани неща. Не се вслушат много много в природата или водачите. Природолюбителите често ги подтикват да изкарат мечката от пещерата и да си направят снимки с нея. Диетаджиите ги презират, а веселяците ги занасят, че са най-големите планинари.

Музикален хит: Niko kao ja


Поддръжници

Няма много от тях, но съществуват във всяко туристическо дружество. Те са постоянни членове и изключително редовни на всички походи и акции. Най-често седят отпред в микробуса и се имат за вътрешни с водача. И тъй както някои хора се хвалят, че са познати с известни личности, футболисти, певци или актьори, те се хвалят с познанството си с водача. И двата пола са еднакво представени в тази категория.

Музикален хит: Pratim te


Събирачи

Тази група се състои от планинари, които имат невероятно желание да стъпят на всички върхове на света. Сякаш имат албум, който попълват през целия си живот. Те са много близки до сексуалните маниаци, с изключение на това, че предпочитат да сменят планините, а не партньорите си. Те не се интересуват от това колко трудни, изискващи или скъпи са те. Единственото, което има значение е, че те не са били там. Обичат скъпото оборудване и джаджите. Имат най-добрата физическа подготовка. Ще ги разпознаете по това, че в тяхната мускулатура доминира силният финансов гръб, които може да задоволи всички техни желания и идеи.

Музикален хит: Nije život jedna žena

Фейсбукари

Мнозина погрешно предполагат, че тази група принадлежи само на по-младото поколение. НЕ! Членовете ѝ са много колоритни. Може би е важно и за тях да отидат на върха, но основният приоритет е друг. Селфи, разбира се! Те всъщност са хора, които пропускат голяма част от прехода, защото най-вече гледат в екрана на телефона си. И те вървят към върха, но сякаш не участват в похода. Точно като футболисти от пейката, които никога не влизат в играта.

Природолюбителите им се нервират, защото за тях по-важна е прическата от пейзажите. Събирачите пък ги презират, поддръжниците не ги забелязват заради факта, че ръководството на похода не им принадлежи, а веселяците ги използват, когато си забравят фотоапарата в хижата. С тях винаги знаете къде се намирате, защото те неизбежно се чекират, където и да идат добавяйки 4-5 снимки. За тях планините без обхват са истински кошмар, защото не могат да следят лайковете на снимките, които са качили наскоро. Предполагам, че това е съизмеримо със съревнованието на алпинистите, за това кой по-високо се е изкачвал.

Музикален хит: Internetska

Вижте и статията 5 типа странни хора в планината.

Зареждане на …