Ваканцията на мечтите ви с яхта в морето

Публикувано от
Зареждане на …

морето

Мечтите ви за незабравима и различна ваканция на Българското Черноморие могат да станат реалност. Необходимо е само да си подарите и организирате една почивка с яхта.
Плаването е уникална възможност да изпитате удоволствие от директния контакт с морето, да видите красотата на природата под друг ъгъл, да се освободите от стреса и сивотата на ежедневието.

България е страна с прекрасна природа. Българското черноморско крайбрежие обхваща източната ни граница и е с дължина 354 км. от които 200 км. са пясъчна плажна ивица. Красотите му включват скалисти брегове на север и гладки дълги плажове на юг, те са разделени условно от Стара планина, която се докосва до морето.

Пет острова са разположени на Българското Черноморие. Остров Света Анастасия се намира в бургаския залив. Островите Свети Иван, Свети Петър, Свети Кирик и Юлита са в близост до красивия Созопол, а остров Свети Тома попада в резервата Ропотамо до Приморско.
Три варианта за яхтен туризъм е възможни практически – със собствена яхта, яхта под наем или участие в организиран круиз.

В България има много собственици на яхти. Притежателите им са ги закупили от любов към яхтинга или просто за престиж. Някои от тях ги използват и за жилище във водата. Яхтингът е активен воден спорт, както и стил на живот, свързан с морето и яхтите. Най-запалените фенове посещават курсове за капитани на яхти и придобиват свидетелство за управление.

Всички собственици на яхти имат вариант да ги отдават под наем и да печелят от това. Цените за нова яхта са различни и зависят от много фактори. Започват от порядъка на 40 000 евро и достигат до 500 000 евро и повече. Може да се закупят и на лизинг. Продават се и яхти втора употреба. Най-вероятно знаете, че поддръжката, транспортирането, позиционирането (пристанищните такси) и наемането на капитан за една яхта са важни и ангажиращи средства подробности. За да се оправдаят инвестициите е добре да бъде използвана поне няколко месеца през годината.

Не е задължително да сте милионери за да прекарате ваканцията си на яхта. Има достатъчно предложения за яхти под наем на достъпни цени. За платежоспособни клиенти се отдават и луксозни яхти под наем. Цените най-често включват наем, застраховка и капитан, но не включват пристанищни такси и гориво (за моторните яхти). Разпределени по дни, разходите за почивка на яхта при правилно планиране може да конкурират тези за почивка в хотел за същия период. Разликата е, че плаването с яхта ще ви създаде незабравими емоции, ще се почувствате свободни и ще откриете нови морски приключения.

В зависимост от това каква яхта предпочитате, може да избирате от моделите на България Яхтинг – Bavaria, Azimut, Jeanneau, Salona, Van de stadt, Beneteau, Sea Ray и други. За да направите своя правилен избор, би било добре да се запознаете накратко с качествата и удобствата на тези плавателни съдове. Яхтите се движат с помощта на двигател или платна и имат дължини от 6 до 30 метра или повече. Те могат да бъдат моторни или ветроходни, а също и комбинирани.

Моторните яхти са препоръчителни за тези от вас, които харесват екстремните скорости и лукса. Задвижват се от двигател, удобни са за управление и са с авангарден дизайн. Те са просторни, с големи и луксозно обзаведени салони, често са снабдени с вип кабини и други екстри. Колкото е по-голяма яхтата, толкова са повече местата за спане. За този вид яхти трябва да имате предвид и разхода за гориво. Големите моторни яхти с дължина над 20 метра са предназначени за повече пътници и за по-продължително плаване. Скоростта им е около 20 възела. Моделите моторни яхти за спокойно плаване развиват до 15 възела (28км/ч), а бързоходните – до 30 възела (55км/ч).

Ветроходните яхти са подходящи за романтичните натури и за всички, които обичат да се наслаждават на природните красоти. Задвижвани с помощта на вятъра, тези яхти са с красив дизайн, но с по-малко свободна площ от моторните. Състоят се корпус и снаряжение. Корпусът включва всички помещения и предмети за екипажа, а снаряжението – платната, рангоутът и такелажът. Платната (ветрилата) са три групи, закрепени са на неподвижни тръби или греди (рангоут), а се управляват и поддържат с помощта на въжета (такелаж). Всяка яхта си има котва, която я задържа на място при престой. Ветроходните яхти могат да бъдат едно, дву или трикорпусни. Според броят на мачтите се определя и съответната скорост на яхтата.

За вашето морско пътешествие може да наемете яхта под наем за няколко часа, за 1, 3 или 7 дни или по договаряне за повече дни. Преди това трябва да сте наясно колко човека ще бъдете, отговаря ли избраната яхта на вашите изисквания и какви допълнителни екстри ще предпочетете.

Предлагат се и примерни екскурзии по определен маршрут с продължителност 3 или 7 дни с наетата от вас яхта. При тези пътешествия се посещават красивите ни морски курорти и се минава близо до природни забележителности. За почивка се акостира на избрани яхтени пристанища, някои от които са с отлични условия за ползване.

Ако решите да изберете опцията чартърен круиз за 7 дни, може да си направите прекрасна разходка по Българското Черноморие и да посетите основните ни морски селища. За вас, вашето семейство и приятели тези морски приключения се организират от месец май до края на месец септември. Таксата се изчислява на човек за ден и включва разходите за горива, екипаж, пристанищни такси, застраховки, както и за нощувка, напитки и храна. Цените са точно такива, както ако се настаните в хотел на морския бряг. Според вашите предпочитания може да комбинирате вариант яхта и хотел на брега на морето.

Изкушенията са много. За любителите на риболова се предлагат специални яхти с приспособления за целта. Изготвят се оферти за пикник на яхта, празнично парти, вечерно парти и дори за сватба на яхта. Може да съчетаете вашата ваканция с яхт-училище и да се учите сами да управлявате плавателния съд. Цените са индивидуални и зависят изцяло от вашите желания.

За безопасност при пътуване по море е нужен квалифициран водач – капитан или екипаж за по-големите яхти, както и да са спазени всички технически изисквания. На тези условия отговарят отдаваните под наем яхти. Остава само да изберете „вашата” яхта и морското ви приключение може да започне веднага.

Зареждане на …