Скатов се отправя към връх Дхаулагири

Публикувано от
Зареждане на …

Дхаулагири

В група от 8 члена ( 5 индиеца, американец и кореец ) плюс 10 шерпи, веганът Атанас Скатов започва изкачването на връх Дхаулагири в ранните часове днес. Очаква се да достигането, последователно всеки ден на по един височинен лагер – лагер 1- 5900 м., лагер 2- 6500 м. и лагер 3- 7300 м. При успех на 15 май д-р Скатов трябва да е на върха.

„Предприехме това изкачване сега, защото прогнозата за времето е благоприятна и аз съм добре аклиматизиран след връх Анапурна. Единствените минус е, че не е ясно дали са фиксирани парапетите до лагер 3 и нагоре и това може да ни забави“. предаде Атанас Скатов по сателитния си телефон.

Останалите членове на експедициите, остават в базов лагер и ще се насочат към върха около 20 май при хубаво време. Това са испанеца Карлос Сория е неговия екип, Мат дю Пуи и Крис де Бурк, както и голяма 12-членна група на Британска медицинска изследователска експедиция. Всички те или още се акломатизират все още или очакват по-добро време по-късно през май.

Връх Дхаулагири (Бялата планина) е седмият по височина връх на планетата Земя. Висок е 8167 м. и за пръв път е изкачен през 1960 г. Той е втория от програмата на вегана д-р Атанас Скатов за пролет 2016 (вр. Анапурна беше изкачен на 01.05.2016) и четвъртия от проекта му за скоростно изкачване на всички осемхилядници на планетата без консумация на храна от животински произход – връх Еверест (2014) и връх Манаслу (2015).

Зареждане на …