Сандански — хижа Яне Сандански

Публикувано от
Зареждане на …

хижа Яне Сандански

Естественият подстъп към Беговица и нейния район е град Сандански, в миналото известен като Свети Врач. Разположен е в полите на планината при излаза на Санданска Бистрица в полето, на 190 метра н.в., на 80 км. южно от Благоевград, близо до жп линията и шосето от София за Кулата и Солун.

Почти няма сведения, откога започва историята на този град, но през II—III век в него е кипял интензивен градски живот. Бил е укрепен с крепостна стена, имал е и голяма базилика с подова мозайка и храм, посветен на бог Асклепий. Известен е още от древността с термалните си извори. Според някои градът (или близката околност) е родно място на прочутия вожд на най-голямото въстание на робите в древния Рим — Спартак, от тракийското племе Меди, което е населявало околността. Градът е съществувал под името Запара до края на VI в., когато е бил разрушен. Възникнал отново през IX в., тъй като се споменава като град Елизащ в състава на българската държава към средата на същия век — по времето на Пресиян.

Името Свети Врач, с което градът беше известен преди 9.IX.1944 г., идва от прочутите му лечебни минерални води с температура 82° С, с които двамата лечители Козма и Дамян са лекували идващите отблизо и далеч болни. На славянски Свети Врач означава свети лечители. След 9.IX.1944г. градът бе преименуван на град Сандански в чест на Яне Сандански — Царя на Пирин. Гробът му е близко до Роженския манастир. Изграден е като мемориален паметник от пирински мрамор.

При изхода на града към планината от двете страни на реката се простира на над 400 дка площ градският лесопарк “Никола Йонков Вапцаров”. Непосредствено до входа на парка вляво се намира железобетонният релеф на северен Пирин, изработен майсторски през 1960 г. от известния наш планинар Никола Миронски. От другата страна на входа в парка почти срещу релефа се намира туристическата спалня на гр. Сандански. Тя е сравнително добре уредена и има 40 легла, но при нужда може да приюти и повече хора.

От гр. Сандански до местността Попина лъка има шосе, което започва от северната покрайнина на града по левия бряг на Санданска Бистрица. То минава покрай ВЕЦ “Сандански”, с. Лиляново, Рибовъдното стопанство, ВЕЦ “Лиляново”, ВЕЦ “Тремощица” и след 18 километра достига Попина лъка — планинския курорт на гр. Сандански. Тук санданчани са построили стотици малки и големи вили, в които прекарват летния сезон и почивните дни.

Хижа Яне Сандански

В началото на Попина лъка, като се идва от град Сандански, непосредствено вдясно от пътя се намира хижа Яне Сандански, по-рано известна като хижа Попина лъка. Намира се на 1230 метра н.в. Хижата представлява масивна триетажна сграда с капацитет 70 места с етажни санитарни възли и бани. Има паркинг. Хижата е електрифицирана, водоснабдена, с централно отопление. Разполага с туристическа кухня и столова.

Телефон за резервации – 0894 410 350

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.