Самодивско пръскало

Публикувано от
Зареждане на …
Самодивско пръскалоКогато говорим за водопади, общо взето важи правилото, че който ходил да ги види до май месец – добре. Сетне няма много смисъл, защото от пролетното пълноводие не остава и помен, настават жеги и водопадите губят голяма част от блясъка си.

С ясното съзнание за всичко това, на връх Съединението поехме към водопад Самодивско пръскало край град Девин в Родопите. Така или иначе вършахме из района, обикаляйки де що има забележителности и решихме да навестим и тази, пък макар и в късното лято.

Оказахме се напълно прави. Пръскалото беше почти пресъхващо. И то на фона на информационните табели наоколо, които твърдяха, че е най-високият в цялата планина. Но както и да е, ще ни е за урок следващият път. И понеже така или иначе стигнахме, ще ви разкажем как можете да идете да го видите и вие, като разбира се подберете по-удачно време от годината.

Удобен изходен пункт към Самодивско пръскало е паркинг в края на град Девин с координати 41.74308, 24.3579. Оставете автомобила си тук и поемете пеша по шосето по поречието на реката. Ориентир ще ви е зелена информационна табела, от която ще разберете, че водопадът има два пада – един 25 метра и още един, висок 45. Почти веднага ще стигнете до заведение с басейн от лявата страна на пътя. След него продължавате по достатъчно широка пътека, която е почти равна и много приятна за вървене. Вие се точно по река Девинска.

След заведението с басейна се върви около 800 метра и от лявата страна на пътя ще видите беседка, а от дясно малка къщичка. Мястото е много ключово, защото тук трябва да се отделите от пътеката, по която сте вървели до сега и да завиете надясно, като влезете в гората. Важно е да запомните, че има две пътеки, по които можете да свиете. След като се обърнете надясно с лице към гората (беседката ви остава в гръб) ще видите две пътеки. Лявата води към някакво кале, до което не стигнахме, а дясната води към водопада.

Поемайки по вярната пътека ви остават около 450 метра до Самодивското пръскало. Пътеката е с лек наклон, и през цялото време от лявата ви страна трябва да виждате малък поток, приток на Девинска река. Мястото около водопада е много живописно. Нали запомнихте – идете през пролетта. Общо разстоянието е 1.4 километра и се изминава за 20 минути. Подходящо е за всички възрасти. И понеже на много карти местоположението на водопада е грешно или липсва ето ви и точните му координати – 41.75268, 24.352524. Толкова за Самодивско църцало 🙂

Зареждане на …