Родопи 2 в 1

Публикувано от
Зареждане на …
В Родопите има едно малко селце, сгушено между планински върхове, наречено Кошница. Ако погледнете от високо как къщите са заобиколени с планински върхове, наистина бихте ги оприличили на яйца в кошница. В близост до селото има две забележителности – останките на крепостта Кошница и един малък каньон, по поречието на река Арда, наречен Горло.

Изходен пункт за посещение на крепостните останки е точка с координати GPS 41.51194, 24.6861. Там ще намерите беседка с информационната табела. Мястото е удобно за паркиране. Поглеждайки наляво от посока на движение към Кошница, се вижда малък връх, обрасъл в дървета. На него, някога във времето, е построена крепостта сега известна като Кошница.

Пътят към калето, както често ги наричаме в България, започва с пресичането на река Арда, през голям дървен мост. Почти веднага след него се стига до разклон, при който поемате надясно по малка поляна. След нея ясно очертаната пътеката влиза в гората и тръгва нагоре. Наскоро пътеката е обновена и почти по цялата ѝ дължина има парапети. Изградени са и солидни беседки.
Излизайки от гората ще установите, че върхът, който се вижда от шосето, всъщност има широка проходна пещера, която преминава през върха по направление север-юг. От тук има съвсем малко изкачване и вече ще сте на върха, където също има маса с пейки. Гледката към селото е префекта и предразполага да се правят красиви снимки панорамни.

Крепостта е построена през VI век по времето на римския император Юстиниан I. Днес мястото е облагородено и предлага приятни възможности за туризъм и отдих сред природата. Самото изкачване е едва 1 км. и отнема около 20 минути, в зависимост от темпото ви.

Маршрут до крепостта Кошница

Посещавайки крепостта Кошница, редно е да се отбиете и до една природна забележителност, която е буквало под носа ви – каньонът Горло. То е така закътан, че успява да остане скрит, макар че се намира само на метри от пътя Смилян – Могилица. За да го намерите, тръгнете обратно по шосето към село Смилян. След около половин километър се стига до чешма с беседка. Продължете по шосето и след около 150 метра, трябва да се шмугнете през една градина към реката на координати 41.51369, 24.69303.

Само след 10 метра трябва да се отклоните от пътеката (доколкото я има) вляво. След броени метри и преодоляването на няколко скали (не са нищо особено) сте долу при самия каньон (GPS 41.51364, 24.69343).

Не е възможно това място да се опише достатъчно обективно. Клишето казва, че просто трябва да се види, но в случая то е повече от вярно. Подскачащата Арда се успокоява при каньона като с магическа пръчица. Комбинацията от вода, скали и зеленина (през пролетта, разбира се) е опияняваща. Място е диво и почти недокоснато от човека. Задължителна дестинация!

Успяхме да ви покажем това благодарение на Хотел Екстрийм Пампорово

Зареждане на …