Понория – историческа обиколка с раница на гръб

Публикувано от
Зареждане на …

Понория

Представяме ви Понория. В началото тя беше само обиколка на Понор планина. Един от западните дялове на Стара планина. Аналогията с обиколката на Витоша е неизбежна, но без състезателния елемент. Ако си позволим да подходим по-шеговито, докато ако на софийската планина можеш да си позволиш да тичаш бясно и да караш колело без да се оглеждаш много много, то в Понор планина това би било загуба.

Един такъв обиколен преход е предизвикателство за обикновения турист. Далеч от мащабите на Ком-Емине, но все пак начинание, което не би било по силите на човек без опит в планината. Все пак говорим за над 75 км. Напълно достатъчни да откажат онези, които не са истински влюбени в планината.

Но Понория има потенциал да бъде нещо далеч по-голямо от предизвикателство за издържливост, ориентация и воля на духа. Тя дава възможност не само да се насладите на природни забележителности като върхове, обширни плата, дерета, пещери, водопади и не на последно място характерните за региона понори (губилища), където реките просто потъват вдън земя, за да се появяват отново на повърхността на километри разстояние.

Интерес за онези от вас, които ще стъпят по пътеката на Понор би представлявало разнообразието от културно-исторически забележителности, които изобилстват в региона. По тези земи своите следи са оставили редица култури и цивилизации – римляни, траки, кръстоносци, турци, българи. Римски път, останки от тракийски крепости и светилища, средновековни черкви и манастири, оброчни кръстове са сред любопитните артефакти, които можете да видите и до които можете да се докоснете.

В крайна сметка Понория се превърна в нещо уникално за туризма в България. Не просто обиколка в планината, а истински музей на историята и културата по туристическите пътеки на Понор планина. Или както ние обичаме да го наричаме „Историческа обиколка на Понор планина с раница на гръб“.

PONORIA.COM – официален сайт

#PONORIA Е И ВЪВ FACEBOOK Харесай страницата на маршрута до 17 юли и един късметлия ще спечели заредена Аптечка CAO Трек 2, предоставена ни от mikmagazin.com

Аптечката е заредена с материали за оказване на първа помощ – компактна, практична, подходяща за носене в раница. В червено калъфче с цип и ленти за закачване на колан.

Размери: 215 х 140 х 30 мм.
Тегло: 180 г.

Съдържание:
10 броя лепящи пластири -2 х 7,2 см.
3 броя лепящи пластири – 5,3 х 7 см.
3 броя марли напоени с репелент против комари х 2 мл.
2 броя стерилни тампони с хлорхексидин х 2 мл.
2 броя стерилни тампони с невен
Ножичкa – дължина: 10 см.
6 броя стерилни марли за компреси – 20 х 20 см.
1 брой ластичен бинт – 5 см. х 3 м.
1 брой ластичен бинт – 7 см. х 3 м.
3 броя марли с натриев хипохлорит
3 броя сашета с обеззаразителен сапун х 3 мл.
1 брой ръкавици
2 броя безопасни игли
1 брой шал – триъгълник за обездвижване

Зареждане на …