Дребни, но полезни аксесоари за планинари

Публикувано от
Зареждане на …
В България, а и не само, расте броя на почитатели на разходките из планините. Някой предпочитат да покоряват върховете на нашата прекрасна България. Други, просто и единствено желаят да се насладят на красивата ни Природа, на чист въздух, на спокойствие, избягали далеч от шумът и мръсотията на индустриалните ни градове.

Каквото и решение да изберете, то е важно да знаете, че планините крият и редица опасности. Много е важно да бъдете добре екипирани, добре подготвени с важни неща за първа необходимост и добра екипировка. Когато говорим за аксесоари към екипировката на планинари, то трябва да имаме предвид, че те трябва да са леки, удобни и лесни за употреба. Един пример за добър и почти задължителен аксесоар, това е мултифункционален нож, който предоставя и допълнителни функции (трион, компас и други).

Още по-добре е тези аксесоари да са като ключодържатели или с катарами, да могат лесно да се прикрепят към облеклото Ви и бързо и достъпно да можете да ги употребите в случай на нужда.

Кои са едни от най-често поръчваните аксесоари за планина?
1. Кибритът, изработен от метал, който не позволява влага и дъжд да загуби пламъкът и функционира при всякакви метеорологични условия. Много е малък и удобен, важно е да бъде винаги близо до Вас.
2. Ключодържател 5 в 1 – включващ елементите нож, отварачка за консерви, пила, отверка и други. Чрез този аксесоар ще можете да овладеете трудно положение, лесно ще можете да си направите палатка, да си нарежете дърва за огрев или друго.
3. Катарамите – ако ще се спускате от високо, то задължително трябва да имате добро оборудване
4. На последно място от нашият списък – трябва да имате компас. Компасът е важен да знаете в каква посока да се движите. Можете и GPS да ползвате, но компасът е много по-удобен и лесен за употреба.

В обобщение, бъдете подготвени в планината, доверявайте се на изпитани аксесоари и добра екипировка, винаги зареждайте на максимум батерията на мобилните си телефони и не тръгвайте сам в планината! Бъдете поне двама – и то с хора, които имат опит.

Зареждане на …