Пещера Ухловица

Публикувано от
Зареждане на …
Пещера Ухловица е един от 100 национални туристически обекта от движението на БТС. Тя се намира само на два километра след село Кошница. За да я посетите можете да ползвате малък паркинг в дясно от пътя (координати 41.51204, 24.66158). Тук има сергии за сувенири, сладка и други неща от местното производство. Предлагат се и храни и напитки.

Посещението на пещерата се прави само с екскурзовод. Неговата къщурка се намира пред самия вход на пещерата. Тук е и печатът на обекта. Влизането е на всеки кръгъл час, като пътят от паркинга до пещерата е около 20 минути пеша.

Важно! Работното време от 09:00 до16:00 часа
От октомври до април – понеделник и вторник са почивни дни
От май до септември – без почивен ден
Вход за ученици е 3 лв., за възрастни 6 лв. Минимална група – 5 или повече човека. Ако не се съберат достатъчно хора също може да се влезе в пещерата, но се заплаща 30 лв.

След като тръгнете от паркинга към пещерата следва преход по черен път около 700 м. За това разстояние се преодолява денивелация – 170 м., което включва и 190 стълби. За по-мързеливите, по пътя към пещерата има удобни беседки и маси с пейки за почивка.

Пещерата не е подходяща за деца под 7 години и за хора, имащи затруднения в придвижването. Освен външните 190 стъпала има още 280, които са вътре. А те се преминават 2 пъти. Това се налага, защото стигайки до края на пещерата трябва да се върнете обратно до нейния вход.

Ухловица е една от най-старите пещери в България със своите над 3.5 милиона години. Приема туристи през 1984 г., когато е облагородена напълно от жителите на близкото село Могилица. С помощта на животни са изнасяли материалите за изработване на стълбите и парапетите. В пещерата се слиза до 25 метра. Температурата е постоянна – 11 градуса. Ухловица е пропастна пещера и е разделена на 2 етажа с дължина 460 м.

Името на пещерата е даде от Улулица, вид сова, която е живяла по тези места. Най-интересните скални образувания тук са коралитите и драпериите, много наподобяващи пипала на октопод. “Вещицата”, “Стопанинът” на пещерата, а след него и “Стопанката” с 4-те ѝ деца са само сред забележителностите, които ще видите.

В дъното на пещерата има бял варовиков водопад, който блести, заради парченцата кварц. Ще видите и леглата на 3 езера, които се пълнят само в периода на снеготопене (април – май) и сетне пресъхват. В Ухловица живеят няколко вида прилепи, които през деня се крият от хората за да се наспят.

Зареждане на …