Палатка QUECHUA 2 SECONDS XL 3 AIR

Публикувано от
Зареждане на …
Днес ще направим преглед на семейна палатка за къмпинг QUECHUA 2 SECONDS XL 3 AIR, която имахме удоволствието да тестваме в любимия ни Берковски балкан през миналия уикенд.

Преди да я купите

Както можете да видите от снимката по-долу, а и самото ни определение „семейна“, идват да ви подскажат, че тази палатка е пригодена да се транспортира с автомобил. Идеята ѝ е да отидете някъде със семейството си, да спрете на автомобила си и наблизо да разпънете палатката. За тази цел е много подходяща.
QUECHUA 2 SECONDS XL 3 AIRПоради спецификата ѝ на прибиране в кръгла форма, тя не е подходяща за дълги преходи в планината. Теглото на палатката е 5.2 кг. и не предвидено да бъде пренасяна с километри в бодра крачка. Има малка дръжка и една тънка презрамка, но ще ви свършат работа колкото да я свалите от автомобила си до мястото, което сте избрали за лагеруване. Не стават за дълго носене на гръб или в ръка.

Преди да се спрете на QUECHUA 2 SECONDS XL 3 AIR трябва да отчетете, че в събрано състояние размерът на палатката е 90 см. в диаметър. Събра се точно в багажника на нашия немалък седан, но не пречи предварително да измерите багажника си, за да не се окаже, че няма как да я транспортирате.

Разпъване на палатката

След като вече сте избрали вашето място за къмпинг, следва разпъването на палатката. Калъфката разполага с достатъчно голям цип по окръжността на кръга и изваждането на палатката е безпроблемно. Палатката е саморазгъваща се и не очакваме да имате никакви проблеми. Единственото, което трябва да направите е да откопчаете жълтите и червените закопчалки и да разпънете палатката.

Конструкцията на палатка се оформя сякаш от само себе си и всичко е направено много лесно. В калъфката на палатката има два джоба, в които са поместени металните колчета и въжетата за опъване. Монтират са само за няколко минути (първият път, после и по-бързо) и вече сте готови да се настаните.
палатка

Архитектура

Палатката е тунелен тип. Разполага с малко преддверие с размери 75х210 см., което можете да използвате за обувките и багажа си. Удобно се затваря с цип. Следва спалното помещение с размери 210х210 см., което тествахме общо двама възрастни и остана доволно много място за багаж. Без проблем могат да спят трима възрасни, а двама плюс дете би било направо лукс.

Максималната височина на палатката е 117 см., така че не очаквайте, че ще можете да се разхождате изправени вътре. Все пак тази височина е напълно достатъчна за обичайните дейности при пребиваването ви вътре.
палатка

палатка

Комфорт

Палатката е двуслойна. При летните температури, на които я тествахме и 600-те метра н.в., в палатката можеше да се спи през нощта комфортно по тениска и без спален чувал. По отношение на вентилацията на въздуха, палатката разполага с два странични „прозореца“, които могат да се покриват и закриват според вашите разбирания с по-добра вентилация. По наше мнение те са напълно достатъчни.
насекомиПо време на престоя ни не усетихме насекоми вътре в палатката. Радвахме им се само отвън. Добре е измислено, като конструкция и отвори. Нямаше и конденз, което е похвално. Вътре има и няколко джоба, които ви позволяват да си слагате разни неща.

палатка

Качество

Тук оценката ни е максимална. Няма кофти шефове. Всички ципове и приспособления работят така, както се очаква.

Устойчивост на климатични влияния

По време на тестовете ни, точно когато си лягахме, заваля лек дъждец, на който се зарадвахме, защото щеше да ни позволи да изпитаме палатката при по-широк набор от климатични условия. Тя се държа перфектно и не пропусна нито капка.

За съжаление, не можем да кажем нищо за поведението на палатката при вятър, но все ни се струва, че разполага с достатъчен брой колчета на ключови места, които да я държат здраво на земята.

Сгъване на палатката

За разлика от разгъването, което е супер лесно, сгъването може да се окаже предизвикателство. Както повечето българи, трябва признаем, че и ние не четем упътвания преди да се захванем с нещо. Тръгнахме да я прибираме така, както ни изглеждаше логично и не се справихме. Затова е много важно първо да прочетете упътването, което производителите от Quechua са ви предоставили. А то е цветно, с картинки и точно толкова голямо, колкото трябва. Разковничето се крие в това да подходите с правилната последователност от изтегляне на дръжки от плат с различен цвят.

палатка

палаткаНа ключови места палатката има цветни маркери, които ви подсказват как да я сгънете. Така пръстените, които на практика държат конструкцията на палатката, правят нещо като осморки, които им позволяват да се свият компактно. В крайна сметка не е трудно, но първо хвърлете око на упътването, а има и клипчета, които да ви помогнат. Една подсказка – започва се от червената дръжка вътре в палатката, която трябва издърпате буквало през изхода ѝ. Е, не успяхме да сгънем толкова добре, колкото беше, когато я взехме, но това с тренинга ще се подобри.
палатка

Общо впечатление

Можем да обобщим, че QUECHUA 2 SECONDS XL 3 AIR е отлична палатка за семеен туризъм, предлагаща достатъчно добри условия за семеен къмпинг и с чисто сърце можем да ви я препоръчаме.

Откъде да си я купите?

QUECHUA 2 SECONDS XL 3 AIR се предлага от DECATHLON в магазините им в София, Пловдив и Варна или онлайн на цена от 200.00 лв.[wp-review id=“5946″]

Зареждане на …