От хижа Семково до хижа Македония

Публикувано от
Зареждане на …
Маршрутът от хижа Семково до хижа Македония е сред популярните маршрути в Рила. Това е така, заради факта, че само за около 3 часа от асфалтов път можете да достигнете до международен туристически маршрут Е4, който на българска територия свърза Витоша със Славянка. Както ни сподели и хижарят на Семково (с неподражаемия си местен диалект) „Аз съм или първа или последна хижа“. Тук започват и завършват много походи в Рила. Друга такава възможност тук е маршрутът Картала-хижа Македония в посока запад-изток.

Тръгвайки от хижа Семково следва широк черен път, който само след 700 метра спускане, в посока югозапад, ще ви отведе до курортното селище Семково, съставено от туристически бази на различни учреждения. Пълни са с хора, дори през лятото, а през зимата Семково е популярна дестинация за ски туризъм.

Самото селище се заобикаля от запад и след още спускане, на 2.3 километра от хижата ще достигнете до долината на река Динков дол, срещу чието течение трябва да вървите (посоката е запад). Тук някъде спускането ви приключва и теренът става равен за около 1.3 километра, след което започва плавно изкачване. Пролетно време и в дъждовни лета като това, реката има не малки притоци от север. Тяхното пресичане може да ви „причини“ измокряне на краката, но не е болка за умиране. Печката на хижа Македония ви очаква, за да се изсушите.

Движението покрай реката е много приятно. Пътят е все така широк и лесен за ходене, дърветата ви крият от слънцето, а както можете да се убедите от снимките и видеото гледките са очарователни. Настина приятно изживяване.

На около 7 километра от хижа Семково ви предстои да излезете от гората на сравнително равен участък. Остатъците на някогашните обори свидетелстват, че не толкова отдавна това място е ползвано за паша на големи стада животни. Всъщност за това се ползва и сега. Когато минавахме по маршрута, видяхме стадо с крави, охранявани от доволно големи кучета, които за щастие запазиха почтителна дистанция от нас, но ни дадоха да разберем, че не сме добре дошли на тяхна територия.

Километър и двеста след излизането от гората започва същинската част от маршрута. Пътят се превръща в пътека, криволичеща сред клек и трева. Денивелацията се усеща осезателно. През почивките ви съветваме да се обърнете назад към долината, много е красиво. Докато вървите нагоре ваш ориентир може да бъде стар електрически стълб. Намира се в непосредствена близост до хижа Македония и се вижда от далеч, ако няма мъгла.

На 500-600 метра преди хижа Македония, вървейки по синята маркировка (умишлено не я споменахме до сега, защото я има от дъжд на вятър) ще достигнете до кратък равен участък, където пътека се слива с един широк коларски път отдясно. Тръгвайки наляво, тъкмо ще си помислите, че вече сте стигнали и бързо ще се върнете в реалността. Следва изкачване, вярно кратко, но с много сериозен наклон. Пак ви съветваме, изморите ли се – гледайте назад. Много е красиво. Нагоре няма какво видите – само небе и път, който сякаш ще се качи върху вас, а не вие върху него.

Така след 10 километра маршрутът от хижа Семково до хижа Македония е изминат (640 м. положителна денивелация и 216 м. отрицателна). Той е по силите и на по-малките, но при тях времето може да е повечко. Обикновен турист изминава разстоянието за около 3-3:30 часа, с нормално темпо и без почивките и спиранията за снимки (с)елфи. Орки на този етап няма.

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.