Орфееви скали

Публикувано от
Зареждане на …
Изричайки името Родопи, обикновено си представяме заоблени била, топли хора, изконни български традиции и гозби. Много са легендите, свързани с планината и една от тях днес ще ни заведе до много магнетично място, наречено Орфееви скали. То се намира едва на няколко километра от курорта Пампорово.

До тях води шосето за кулата на Снежанка, която също задължително трябва да посетите. Тя е част от движението 100 национални обекта и гледката от панорамната тераса е нещо, което няма как да се опише.

Пътят минава край ски пистите по върха и е много живописен. Ако погледнете достатъчно подробна карта на района, ще видите алтернативни пътеки на шосето. Възможен туристически маршрут Пампорово – Студенец – Язовира – Орфееви скали – Кулата – Пампорово. На снимката по-горе е показано отклонението, от което ако поемете наляво ще стигнете до Язовира, а после и до скалите, но този вариант е свързан с по-сериозна денивелация.

На това място (GPS 41.63438, 24.68116), показано на снимката по-горе, трябва да се отклоните наляво за Орфеевите скали. Ако продължите по шосето ще стигнете до кулата.

Следват около 750 м. през немного гъста гора и добре оформен черен път до беседка с барбекю до нея (GPS 41.62902, 24.68284). Тя е в отлично състояние, реставрирана от Хотел Екстрийм, които са я превърнали в прекрасно място за почивка.

След само 50 метра се стига до самите скали, а от там се открива наистина внушителна гледка – Смолянските езера и части от град Смолян са там за да донесат наслада на очите ви. На скалите бъдете внимателни. Издигат се високо и миг невнимание може да има сериозни последствия. Легендите разказват, че любувайки се на точно тези гледки, Орфей се е вдъхновил за своите музикални произведения.

Велико е нали?!

Зареждане на …