Орлова скала край Смолян

Публикувано от
Зареждане на …
Орлова скала край град Смолян е една височина в Родопите, която предлага впечатляваща панорама към целия град. За да стигнете до нея, трябва да се „изкачите“ до покрайнините на града от югозапад, с автомобил например (GPS 41.57428, 24.68811). Маршрутът до Орлова скала е едва 1.3 км., но за това разстояние преодолява денивелация от 250 м., което може да се окаже предизвикателство за онези от вас, които не са редовни в планината. Изминава се за около 30 до 45 минути.

В началото пътят започва с лек наклон, който постепенно нараства. 300 метра след началото се стига до малка пътека, която се отклонява леко вляво от пътя. После се преминава през малка полянка и се влиза в гора.

Орлова скала

Реално по маршрута има указателни табели, но по-добре си свалете GPS трака, по-долу. След като излезете от гората, на около 500 метра от началото на пътешествието си, ще видите поляна с дърво в средата.

Орлова скала

Свийте вляво до дървото. Следва ново навлизане в гората и пак изкачване. След още малко ще стигнете до още една полянка, която е сякаш като рисунка от детска книжка.

Орлова скала

Мястото е обградено с дървета от всички страни. Над самата полянката се издига и целта на пътуването ви – Орлова скала, а долу в ниското има малка постройка.

Следва финалната и най-стръмната част от маршрута. Пътеката пак влиза в гората. В края на стръмното се стига до прочистено от дървета място. Там пътеката прави ляв завой и за известно време е равна. Сетне изкачването продължава, като пътеката съвсем ще ви приближи до Орлова скала. От това място се вижда цялата.

Орлова скала

Само броени метри ви делят от най-интересното – гледката към град Смолян от Орлова скала. А тя е наистина зашеметяваща, но бъдете осторожни защото парапети няма.

Орлова скала

Всяко невнимание ще ви прати на момента при полянката с къщичката, за която ви разказах преди малко. По-добре си намерете удобно местенце, където да приседнете и спокойно да снимате. Защо не и да хапнете, докато се радвате на красотите от високо. Вижда се чудесно целия град Смолян. Истински рай за панорамни снимки. В едно са събрани небе, гора, върхове и къщи – родопска магия.

Смолян

Мястото е чудесно за всички планинари. Походът става за деца над 4 годинки. Достъпно е през цялата година, а зимата навярно е приказна там. И кой знае, ако имате късмет, може да зърнете и някоя едра граблива птица в полет.

Зареждане на …