нова година на хижа

Вече навлязохме в месец декември и всички отправяме поглед към предстоящите коледни и новогодишни празници. И докато Бъдни вечер и Коледа са семейни празници, които като правило прекарваме по-скоро със семейството вкъщи, то посрещането на новата година е повод да се организираме с приятели и познати за едно приятно прекарване в по-широк кръг.

Извън комерсиалните предложения за празнуване на нова година, включващи скъпи куверти в препълнени ресторанти, ски курорти и СПА хотели има и по-приятни варианти за добро прекарване на празника.

Нова година на хижа

Едва ли има по-уютен начин да прекарате празника. Атмосферата на топлата и приветлива хижа не може да се сравни с никой друг начин за прекарване на празника. Можете да съчетаете посещението на хижата и с кратки походи през предните дни, за да се насладите на планината такава, каквато я харесвате – бяла и снежна. А туристически маршрути около хижите – бол.

За да имате едно приятно прекарване на новогодишната нощ на хижа ви е нужна предварителна подготовка. Възможно най-рано през годината изберете хижата, в която искате да прекарате празничните дни. Знаете, че хижите са с по-малко места от хотелите по големите български курорти и това често може да се окаже проблем, ако търсите хижа за Нова година в последния момент – затова колкото по-рано, толкова по-добре. Тук можете да разгледате информация за хижите в България и да изберете най-подходящия за вас вариант.

При избора си се съобразете с достъпа до хижата. Времето е непредвидимо и може да се окаже, че за да стигнете до местоназначението си ще трябва да направите преход при лоши метеорологични условия. Имайте го предвид, когато планирате и кой ще присъства на празника и дали пътят ще е поносим за малки деца. Най-удачен е вариантът с голяма хижа с асфалтов път до нея – например Нова хижа Ком край Берковица.

След като изберете хижата, обадете се и договорете условията за празника – цени на храна и спане, менюто и др. Често по празниците те са различни от това, което ще срещнете на сайта (ако хижата въобще има такъв) и са предмет на индивидуално договаряне. Това се влияе и от размера на вашата компания. Ако сте повече хора искайте си отстъпка, но не прекалявайте. Хижарите са хора, които работят и живеят при тежки условия и не заслужават да им съдирате кожата. Не правете грешката да си носите храна, която да готвите на място. Така вместо да празнувате, някой ще трябва да готви и то за повече хора. Най-често го отнасят жените. Затова предварително съгласувайте с хижарите, какво могат да ви приготвят за празничната новогодишна вечеря.

Празниците често са съпътствани от силни емоции, висок градус на алкохола и шумни компании. Веселете се на воля, но все пак пазете това, което някой е изградил и поддържа с много усилия. Най-малкото защото някой друг (може би и самите вие) ще дойде в хижата след време и също ще иска да се порадва на удобствата ѝ.

Не забравяйте фотоапарата си. Хижите са места, които предлагат незабравим уют, както можете да се убедите и сами от тези снимки. Бъдете сигурни, че ще направите кадри, които след време ще разглеждате с голямо удоволствие. Да не говорим, че снежната планина е невероятно красива и ако сте любители на фотографията можете да се приберете с много добри попадения.