Не правете това в планината

Публикувано от
Зареждане на …

не правете това в планината

В последните няколко години, зачестиха случаите на изгубени туристи в планината. Случаи, които понякога завършват с най-неприятната развръзка. Това ни накара да публикуваме тази информация, която на много от опитните планинари, вероятно ще се стори до болка позната и излишно да се припомня. Оказва се обаче, че много хора не са запознати с основни правила безопасност или ги игнорират.

С пожеланието никога да не изпадате в животозастрашаваща ситуация в планината, отделете няколко минути, за да прочете за няколко основни грешки, които никога да не правите, още по-малко да повтаряте.

1. Никой не знае къде отивате

Ако сте гледали филма 127 часа, вероятно сте се убедили, че това не е добра идея. Без значение, какви са отношенията ви със семейството и приятелите ви, винаги казвайте на доверен човек къде отивате, за колко време и кога очаквате да се върнете.

2. Не сте взели достатъчно дрехи, вода или храна

Много туристи се колебаят да вземат допълнителни дрехи, храна и вода, тъй като това е допълнително тегло в раницата. Имайки предвид, че количеството храна и вода прогресивно намалява по време на прехода, и то още със самото му начало, защо допълнителното им тегло трябва да ви притеснява? Всеки, който се е губил за по-дълго време в планината, ще ви каже, че ще оцените особено високо тези екстри в случай на екстрена ситуация. Колкото до дрехите, съществуват редица привидно тънки материи, които имат значими способности да задържат телесната ви топлина, в случай на нужда, а в същото време са леки и не заемат много място. Тук от особено значение е и способността ви да си подреждате добре раницата.

3. Не сте помислили за подслон

Ако сте се изгубили по време на поход, нещо, което може да се случи по-бързо, отколкото очаквате, ще бъдете много благодарни на съобразителността си, ако сте предвидили палатка, заслон, навес или дори само одеяло. Особено полезни вещи, ако се наложи да нощувате на открито.

4. Изоставяте маркираната пътека

Не го правете по никакъв повод, дори и за да пресечете някои излишен завой. Това е основната причина хората да се губят. В планините, бъдете изключително внимателни, за да поддържате курса си по маркираните туристически пътеки. В наши дни това е все по-лесно с помощта на GPS технологията. Така, че ако се случи да се загубите в планината, направете всичко възможно да се доберете до маркирана туристическа пътека. Дори и да не е тази, по която първоначално сте се движели, тя все ще ви отведе някъде, където ще срещнете жива душа, за да ви упъти – хижа, връх, забележителност или дори населено място.

5. Забравили сте мобилния си телефон

Изненадващо, някои планинари понякога оставят своите телефони у дома или в колата. Някои предполагат, че няма да имат обхват, а други просто искат да се откъснат от всичко, така че защо да носят телефон? Макар да разбираме мотивите и за двете, ние от planinar.org винаги носим мобилен телефон за всеки случай. Най-малко, заради GPS навигацията, за която споменахме и по-горе. Покритието на мобилните телефони се простира по-далеч, отколкото си мислите. Лично на мен винаги ми се е искало да се обадя на някого от някой висок планински връх. Изключете го, ако не искате да ви безпокоят, докато вървите по пътеката (което също може да е досадно), но никога не го забравяйте! Ако сте се изгубили, той може да помогне много при операция по търсенето и спасяването ви, да определи точно местоположението ви и значително да ускори всичко. Понякога времето е много важно. Затова дръжте батерията на телефона си добре заредена и носете резервна.

6. Тръгнали сте сам/а

Тръгването на самостоятелен преход е привлекателно и дори приключенско в краткосрочен план. Това обаче може да е основна причина за неприятностите по пътеката. Ако сте се изгубили или сте ранени, човекът до вас може да ви даде най-бързата помощ, от която се нуждаете. Планинският туризъм с партньор е не само по-безопасен, но и много по-забавен.

Зареждане на …