Национален парк Централен Балкан

Публикувано от
Зареждане на …

Централен Балкан

Национален парк Централен Балкан се слави като един от най-популярните райони за пешеходен и планински туризъм в България. В правата и задълженията на дирекцията на Парка са създаването на условия за отдих и почивка сред природата. Тя се грижи за изграждане на туристическа маркировка, заслони, мостове, предпазни съоръжения, места за краткотраен отдих и места за наблюдение на диви птици и животни. В сътрудничество с Български туристически съюз са обозначени и се поддържат маршрутите за пешеходен туризъм. Първостепенните туристически пътеки са добре обезопасени, а за сигурността на туристите дирекцията работи в партньорство с Планинската спасителна служба.

Централна Стара планина се отличава със сурови атмосферни и тежки релефни условия. За предотвратяване на изгубвания или нещастни случаи, е необходима добра предварителна подготовка и правилен разчет на екипировка. Разработени са специализирани маршрути за конен туризъм, велотуризъм, маршрути за наблюдение на птици, на растения, на едри бозайници, общопознавателни, културно-исторически, пещерняшки, маршрути за фотолюбители и професионални фотографи, алпийски и ски-рали.

Възможности за настаняване

Национален парк “Централен Балкан” да възможност за реализирането на походи от различен калибър – от няколко часови излети до дълги преходи с повече от една нощувка. Възможности за пренощуване в парка се предлагат от съществуващите хижи, заслони и почивни бази. Към момента функционират около 25 хижи и заслони с общ капацитет над 1600 легла.

Паркът налага и някои ограничения към туристите. Организирането на масови прояви става при спазването на определени условия и само с разрешение на Дирекцията на Националния парк. На цялата територия на парка е забранено изхвърлянето на твърди отпадъци. Движението и престоя на автомобили е регламентирано. Ако искате да се движите в Централен Балкан с автомобил по път с ограничен режим на достъп, обърнете се към служителите в най-близкия парков офис.

Наред с богатите природни дадености, районът изобилства с етнографски и исторически обекти и минерални извори. Те предоставят възможност за множество фолклорни и обредни демонстрации на занаяти и различни туристически атракции. Туристите и посетителите на Национален парк “Централен Балкан” могат да получат информация и материали в информационните центрове около Парка.

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.