Мултиспорт часовник GARMIN fenix 5x saphire

Публикувано от
Зареждане на …

GARMIN Fenix 5x saphire

Спортът и като цяло движението в днешно време е жизненоважна съставка в рецептата за здраво тяло и висок тонус. А когато започнем активна физическа дейност се появява и необходимостта да следим резултатите си. Първи се притичва на помощ смартфонът и започваме да се състезаваме с приятели и познати кой колко стъпки прави дневно. Дори си регистрираме акаунт в Strava и тичаме с всички ентусиасти по света. Но неминуемо идва моментът, когато умната слушалка си изчерпва възможностите и започваме да се оглеждаме за алтернатива. А алтернативата за спортуващите е само една – спортен часовник.

Днес ще ви представим обявения за спортен часовник на 2017 година GARMIN Fenix 5x saphire.

GARMIN fenix 5x saphire Началото…

На пръв поглед Fenix 5x изглежда солидна и скъпа джаджа. За съжаление не само изглежда така – СКЪП Е!
В кутията откриваме часовника, кратко ксерокопирано указание на български, да си признаем очаквахме повече старание за тази цена, книжка на английски, кабел за зареждане и… това е.

Включваме го към подходящо зарядно, примерно това на който и да е смартфон и започваме привеждането му в работен режим. Процесът не е сложен, но имайте предвид, че телефонът ви трябва да е под ръка, със заредена батерия и добър интернет.

НЕ, не е удачно да го правите в някоя хижа в планината!

За да го накарате да „запали“ трябва да си свалите приложението Garmin Connect и да следвате стъпките. Голямо неудобство е че не можете да изберете метрични единици още в началото и трябва да си въвеждате височина, килограми и т.н. в имперския им еквивалент. Поизпотихме се… в галони разбира се. След кратко въвеждане на някаква начална информация Fenix 5 грейва и настава всенародно веселие.

GARMIN Fenix 5x saphire 2

Важно!

Изпитахме неприятното усещане, че не можем да контролираме собствената си джаджа след като при първоначалната настройка всичко беше в имперски единици и го коригирахме в метрични. При първата синхронизация обаче пак започна всичко да излиза в мили. Отново променихме настройките от самия часовник и за всеки случай в приложението на телефона… синхронизация и пак мили! Шок и потрес! Бягахме един ден така, но някак ни остана тричав вкус в устата. Почнахме разни експерименти с настройките, като гасихме няколко пъти часовник, синхронизирахме го, хвърляхме сол през каишката и му извъртяхме един древнотракийски танц, но джаджата остана непреклонна.

Решението: За да промените трайно настройките, трябва да влезете в сайта на Garmin Connect, да се впишете в акаунта си и най-горе вдясно кликате на „Profile&Account“ след което отивате на „Account Settings“. В тази страница с настройки правите всичко по ваш вкус, след което синхронизирате и воала – магията се получава.

Външен вид

Fenix 5x е спортен часовник и няма да ви отива на изчистения и семпъл костюм на Армани (…или Нико). Но пък ако стилът ви е спортно-елегантен или изцяло спортен се вписва прекрасно. Има вид на изглед, както казват фешън гурутата. Идеален за ежедневен часовник. Бихме добавили, че е задължителен, но да не прекаляваме.

Дисплеят

Разцъквайки го установяваме, че дори неосветен и при пряка слънчева светлина върху него без проблем различаваме всички дребни детайли – много важно при интензивен спорт (поровихме се в нета и разбрахме, че ползват трансфлективна технология… найс, а?!). Стъклото е защитено и издръжливо на случайни надрасквания благодарение на сапфирената леща. Което не значи, че трябва да трошите орехи с него… най-малкото ще ви го брои за физическо натоварване и ще има разминаване в изразходваните калории.

Неприятно се получава, когато бягате продължително, нахвърляли сте го с кал и с потен пръст се опитвате да го изчистите. Нищо не се получава. Веднага се опитвате да го оправите като го забърсвате в потната тениска – пак нищо. Опитвате се да намерите сухо място по себе си и без да се усетите отделяте минута за почистването…
Изводът: Не е препоръчително да пипате с пръсти дисплея, защото остават трайни следи, които най-малкото дразнят.

Функциите

GARMIN Fenix 5x saphire

Веднъж настроите ли го напълно, Fenix 5x става незаменим помощник за всеки сериозен спортист. Измерва каквото се сетите – скорост, разстояния, пулс, каданс… дава съвети как да си подобрите формата и колко е желателно да почивате, как да оптимизирате движенията за да нямате контузии. Има зададени шаблони за интервални тренировки, а можете да си ги зададете и вие. Можете да ходите, тичате, катерите, плувате, карате колело и винаги ще получавате точните данни за съответната активност. Подходящ е и за кросфит занимания, леки или тежки фитнес тренировки, ветроходство, ски, сноуборд… голф?!

В планината също можете да разчитате на него. Има вградена карта и чрез прецизното GPS/GLONASS позициониране ви ориентира безпогрешно (почти). Функции като TrackBack, GroupTrack, а за бегачите Auto Climb / Run и UltraTrack стават необходима част от вашата активност. Споменахме ли за алтиметъра, барометъра, термометъра, компаса и т.н.?
Независимо от спорта и независимо от това дали тренировките са на открито или на закрито Fenix 5x се справя забележително точно.

А какво става когато почивате? Мери ви пулса постоянно, следи колко часа спите в денонощието и какъв ви е точно съня – дълбок или лек. Дори отчита и кратките пробуждания за които може и да не си спомняте на сутринта. Не, не ви казва какви са ви били кошмарите, но пък показва неактивните калории – все пак на тялото, дори и да лежите по цял ден, му е нужна енергия да съществува.

Може да се свързва чрез bluetooth и wi-fi, можете да контролирате плеъра на телефона, можете да приемате обаждания или пък да си четете фейсбук коментарите… функции колкото щете! Имате опция дори да го ползвате като дистанционно за камерата на телефона – закрепяте смартфона нейде, заставате пред камерата, тренирате 5-6 пози, като избирате тази която ще се хареса на инстаграмския всемир и щрак – снимка имаш пак!

Батерията

С едно зареждане на батерията и при ниска до средна интензивност на тренировките, Fenix 5x издържа около седмица и половина. Ако бягате всеки ден с включен GPS по 1 час – изкарва максимум седмица. С постоянно включен GPS не разчитайте за повече от 14-16 часа. А при специалния режим UltraTrack може да ви стигне до 40 часа.

Заключение

GARMIN Fenix 5x saphire не е просто GPS часовник. Той е създаден за хората с авантюристични наклонности, които всеки момент могат да свърнат от пътя и да се гмурнат в храсталака на приключенията.

[wp-review id=“6023″]

Автор Стилиян Дамянов, bgnasledstvo.org

Зареждане на …