Минимум екипировка за планина

Публикувано от
Зареждане на …

екипировка за планина

Пешеходният туризъм в планината носи много наслада за очите и душата, но често предлага и сериозни предизвикателства към хората, които го практикуват. Това предполага добра физическа подготовка и добре обмислена екипировка за планина. За тези от вас, които тепърва сега прохождат в дебрите на планинарството, предлагаме този кратък списък от десет задължителни неща, които трябва да носите със себе си. Той е разработен през 30-те години на миналия век, но е все така актуален и днес. Ето 10 задължителни компонента на планинската екипировка, които не само ще ви помогнат да бъдете в безопасност, но и ще направят престоя ви сред природата още по-приятен:

1. Карта и компас

Те ще ви помогнат да се ориентирате в непозната територия и ще са ви от полза за намаляване на стреса и безпокойството, в случай, че се загубите. Това ще доведе и до по-малко физически наранявания, тъй като ще сте в състояние да вземате разумни решения, докато сте сред планината. Картата е задължителен атрибут, особено по пътеки, на които няма достатъчно маркировка и в същото време в групата ви няма опитен водач. Компасът е достатъчен за един турист да поддържа посоката, докато достигне желаната дестинация. Умишлено не споменаваме GPS устройства и смартфони, тъй като техниката има свойството да изневерява точно, когато имате най-голяма нужда от нея.

2. Осветление

Независимо дали планирате да вървите по тъмно, осветлението е много важно. Винаги преходът може да се промени, така че да се наложи да вървите най-малко по здрач. Изключително удобни са популярните в последно време челници. По същество те представляват LED прожектори, които се закрепват, чрез ластици за главата. Захранват се с батерии и/или от енергия, генериране чрез въртене на малко генераторче. Осветлението можете да използвате и за сигнализация. Носете резервни батерии, като допълнителна предпазна мярка.

3. Допълнително храна и вода

Храната и водата ви предпазва от дехидратация или хипотермия, особено когато най-близката медицинска помощ е далеч. Носенето на допълнителни запаси може да ви е от голяма полза в критична ситуация. Трябва да имате предвид, че е по-добре да се въздържате от ядене на храни, когато нямате вода, тъй като тялото използва вода за преработването на храната.

4. Слънчеви очила

Полезни са както през лютото, така и по време на преходи в снежни планини. Снегът отразява силно светлината и слънчевите очила, могат да са много полезни, за да се предпазите от заслепяване. Без слънчеви очила, може да намалите видимостта си и дори да изложите очите си на наранявания, причинени от летящи отломки, клоните на дърветата и други опасности.

5. Комплект за първа помощ

Аптечката е задължителен елемент от всяка екипировка за планина. Тя ще ви е полезна при малки порезни рани, мехури, изгаряния или убождания. В зависимост от предварителната ви комплектовка, аптечката може да облекчи страданията ви при счупени крайници, пръсти, сърдечни заболявания, хипотермия, хипоксия, ухапвания от насекоми и змии, алергични реакции, измръзване или хипертермия.

6. Нож

Не тръгвайте в планината без нож, тъй като той може да ви е полезен при изграждане на подслон, приготвяне на храна, рязане на въже и други най-различни употреби. Ако планирате да се отклоните от основната пътека, може да ви трябва и по-голям нож, за да си проправите път през гъста растителност, като храсти например.

7. Кибрит или запалка

Кибритът, запалката и магнезиевите пръчки могат да ви помогнат да си приготвите храна, да се стоплите и да подадете сигнал за помощ. Запаленият огън може да повдигне духа ви, ако се случи да се изгубите в планината.

8. Филтър за вода

Това устройство превръща водата от потоци и езера в годна за пиене. Тя пречиства водата от бактерии и други вируси, което ще ви предпази от стомашно-чревни заболявания.

9. Свирка

Това е лек и компактен способ да помолите за помощ, когато сте се изгубили, по време на преход. Може да не сте в състояние да викате за дълго време, но можете да използвате свирката за по-продължителни периоди. Звукът от свирката се чува по-далеч от човешкия глас.

10. Дрехи с дълги ръкави и крачоли

Носете и такива дрехи със себе си за да предпазите различните части на тялото си от разнообразните опасности, които съпътстват планинарския туризъм – слънчево изгаряне, насекоми, вятър, тръни, коприва студ и др.

11. И разбира се – дъждобран 🙂

Тези основни елементи на екипировката за планина, трябва винаги да са вътре в раницата ви, когато имате намерение да тръгнете на поход в планината. Когато всичко това ви е под ръка, ще можете да се освободите от притесненията си и да се насладите по-пълноценно на своята разходка на открито.

Зареждане на …