Лакатнишките скали

Публикувано от
Зареждане на …
Лакатнишките скали

През лятото на 1931 г. за първи път в България е било употребено алпийско въже за изкачване на Лакатнишките скали от Александър Белковски, Георги Стоименов и Никола Чипев. Те изкачили на свободно въже скалите в дясно от паметника т.нар. Дворци и Прозореца. От 1934 г. край гара Лакатник започва катерене и осигуряване с клинове и карабинери. До 1939 г. били прокарани повечето от най-популярните и сега турове по скалите над Алпийска поляна – ’Жълтата цепка, Идеалния ръб, Фактор, Шеминето, Германския тур.

След Втората световна война скалите край гара Лакатник се превръщат в любимо място за тренировка на алпинистите и пещерняците.Освен спортен, проблем тогава е било преминаването на стената, над която през 1930 г. е оставен кръстът на загиналите планинари. Още през 1948 г. Енчо Петров и Стефан Камбуров решават тази задача, прокарвайки тур Кръста. През 60-те и 70-те години на двайсти век особено популярно е било изкуственото катерене. В този период са популярни едни от най-трудните изкуствени маршрути в България. Нарпример Тавана, който може би още дълго време ще бъде неосъществена мечта за свободните катерачи.

Както алпинизмът ката и свободното катерене в България започва от Лакатник. Това става в началото на 70-те и 80-те години,може би почти едновременно с налагането на този стил и по света. Повечето изкуствени маршрути са преминати свободно – Фоктор, Люляка, Свинската дупка, Диагонала, Румънския тур, Спартак и Кръста.

В дебелослойните триаски варовици водата е изваяла интересни и разнообразни скални форми с богат релеф. Има всякакви форми – плочи, цепки, винкели, ръбове, надвеси, тавани, ниши и др. Катеренето по тях изисква комплексна двигателна култура, понякога е въздушно и винаги изисква прецизна техника. Скалата е компактна с много добро сцепление. Само на места около Свинята на Алпийска поляна скалата е „полирана“ от ръцете на катерачи и всякакви посетители през последните 50-60 години.

След обилни дъждове някои от маршрутите в района на Вражите дупки не изсъхват бързо, тъй като над скалите има тревен склон, от който се стича вода. При туровете на Алпийска поляна този проблем не съществува. По надвесите от страна на поляната може да се катери и в дъжд. На Вражите дупки също има турове за дъжд-надвесите около Танца на прилепа и тези с пещерата около Божествена комедия.

Лакатнишките скали не са лесни за разчитане. Не винаги очевидното е най-доброто решение при катеренето на един маршрут. Катеренето изисква интензивно мислене и добра физика, за да могат да се пробват няколко варианта.

Настаняване

За съжаление в района на Лакатник има малко възможност за преспиване без палатка. Хотел няма, а най-близката хижа е Пробойница на 13 км. Тя е на 1014 м. Надморска височина разполага с 60 места. В къщите под масива Враждите дупки може да се спи на квартира. За спален чувал възможностите са неизчепаеми. Спането на палатки е разрешено. На Алпийска поляна е удобно за палатка край руините на стар заслон разрушен от вандали. Край Враждите дупки няма удобни места за палатки, но за сметка на това има достатъчно естествени ниши и дупки, които осигуряват надеждна защита от дъжд. Къщичката на скалите е наречена Орловото гнездо и в нея може да се преспи. През 2000 г. тя е основно ремонтирана.

Местоположение на Лакатнишките скали

Гара Лакатник (400 м. надм. в.) се намира в Искърското дефиле на Стара планина на 50 км. от София по железопътната линия за Мездра. С влака се пътува час и половина, а с кола по множеството завои се стига за час. Туристите и алпинистите наричат отвесните стени срещу гарата с общото име Лакатнишки скали. На практика има няколко самостоятелни катерачни обекта. Нещо повече – някои от неразработените стени предлагат условия за катерене, не по-лоши от останалите. Може да се каже,че край гара Лакатник повече предстои да се прави, отколкото е направено, независимо че скалите са привлекли вниманието още от самото зараждане на алпинизма у нас.

Освен от катерачите Лакатник е посещавано място и от пещерняците. В района има много пещери, но най-известна е Темната дупка, с обща дължина на галериите 1750 м. От нея изтича буйния поток,подхранващ изкуственото езеро. За съжаление иманяри също често навестяват района в търсене на лесна и бърза печалба.

Районът на скалите позволява да се правят разнообразни туристически излети. Красив е каньонът на река Петреница, с множество бистри вирове. Има няколко неописани маршрута. Може да се подходи от водослива на река Петреница с река Пробойница или отгоре през Алпийската поляна. Има и пряка пътека от Алпийската поляна по хоризонтал към Вражите дупки. Тя минава през водослива на Петреница.

Климат и време

Лакатник е с характерен мек собствен микроклимат. Преобладават слънчевите дни, но не са изключение и внезапни превалявания. Районът е карстов и след краткотраен дъжд скалите (варовик) изсъхват бързо, така че може да се продължи катеренето. Практиката е показала, че може да се катери през всички сезони.

Пролет. От март до юни условията за катерене са много добри. През април е удачно да се използва денят между 10-16 часа, докато през юни е добре обедните часове да се избягват.

Лято. Температурите са високи и трябва да се носи много вода. Катери се рано сутрин или надвечер. Различното изложение на отделните маршрути позволява в повечето случаи да се подбере сенчесто място. Често полъхва и живителен ветрец.

Есен. След пролетта това е другия най-популярен сезон. Въпреки дъждовните дни без проблем се катери по всички масиви чак до късна есен (включително декември).

Зима. Софийските катерачи (особено преди построяването на изкуствените стени в София) идват на Лакатник при всеки по-топъл зимен ден. Най-подходящ район за целта се оказват Вражите дупки. В сравнение с Алпийска поляна там е по-защитено от вятър и слънцето понякога напича така, че може да се катери по къси ръкави. Лакатнишкият март може да се отнесе по-скоро към пролетните месеци.

Проект Лакатник

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.