Крият ли рискове горските аптечки?

Публикувано от
Зареждане на …

аптечка

Вероятно много от вас по време на преходите си в планината са попадали на самоделно направени аптечки, които някои буден планинар е поставил на туристическата пътека, за да помогне на другите, които ще минат от там след него в случай на нужда. Макар да са направени от добри намерения, горските аптечки както могат да ви помогнат, така носят и рискове за вашето здраве, които ще засегнем по-долу.

Производителите на лекарствени продукти са длъжни да посочват в листовката им при какви условия трябва да бъдат съхранявани, за да запазят терапевтичните си свойства. Това обикновено са определени граници на температурата и влажността на въздуха. По отношение на температурата най-общо лекарствата се делят на термолабилни (съхраняват се от 2 до 8°С) и други (15-25°С). Във втората група попадат най-масовите лекарства, които ползваме в ежедневието си, без приемът им да изисква лекарско предписание. Препоръчителната влажност на въздуха за съхранение на медикаменти е в границите от 30 до 70 %.
аптечка
Поради тази причина, дистрибуторите на лекарства инвестират много в хладилни камери и системи за климатизация в техните складове. Тези изисквания са валидни не само за тях, но също така за аптеките и болниците. Сами знаете, че през лятото температурите понякога надвишават с много въпросните 25°С, а зимата падат много под 15°С. За влажността на въздуха също не могат да се дадат гаранции в полеви (в случая горски) условия.

Нарушаването на изискванията за съхранение на лекарствените продукти в най-добрия случай ги прави неефикасни и без терапевтично действие. Съвсем реален е рискът такива медикаменти не само да не ви помогнат, а дори да ви навредят. Затова в никакъв случай не ви съветваме да приемате лекарствени средства от аптечки в планината, тъй като изискванията за условията им на съхранение са неизпълними. Особено за продължителен период от време. Срокът на годност също е елемент, който трябва да се следи, а дали някой го прави за аптечките в гората няма как да сте сигурни.

При нужда можете да ползвате лепенки и бинтове, но в никакъв случай медикаменти съхранявани в планината. Разчитайте на лекарства, които вие лично сте взели със себе си, наясно сте, че режимът им на съхранение е спазван и са изписани от лекар, когато това е изискване.

Отказ от отговорност: Авторът на тази статия не е лекар, фармацевт или какъвто и да било друг вид медицински специалист. Въпреки това притежава опит в дистрибуцията на лекарствени продукти. Информацията по-горе е лично мнение, без претенции за научна или правна стойност, и следва да я ползвате или не на собствен риск и отговорност.

Зареждане на …