Красотата на Седемте Рилски езера

Публикувано от
Зареждане на …

Седемте Рилски езера

Статията е предоставена с любезното съдействие на Deals.bg и тяхната секция за Пътувания и почивки.

България може да се гордее с десетки природни богатства, но сред най-впечатляващите са Седемте Рилски езера, кацнали високо в прекрасната Рила планина. Езерата са великолепни особено през лятото, когато времето позволява туристите да посетят всяко от тях и да се възхитят на неземните гледки, които спират дъха. На подобно място човек напълно осъзнава силата на природата и буквално се чувства на „върха на света“.

Известните езера датират от ледниковия период и са една от най-възхитителните забележителности на Балканите – това са само две от причините да бъдат включени в списъка със Стоте национални туристически обекта. Намират се в северозападната част на Рила планина в Дамгския дял, стъпаловидно разположени, а около тях са върховете Сухи чал, Хармията и Отовишки връх. Разположени са на различна надморска височина, което ги прави още по-голямо предизвикателство за натурите търсещи силни преживявания. Конкретно можем да кажем, че се намират между 2 100 и 2 500 метра надморска височина. По време на обиколката се забелязват малки водопади и водоскоци, които са се образували благодарение на малките поточета, с които са свързани езерата.

В миналото Седемте Рилски езера са носили общото име Еди гьол или Едигьолски, а по отделно пет от езерата са се казвали – Баш гьол (Сълзата), Чанак гьол (Окото), Кара гьол (Бъбрека), Чифте гьол (Близнака), Средния гьол (Трилистника), останалите две Долното и Рибното не са имали имена.

Сегашното име на всяко едно от езерата е свързано с конкретна външна характеристика. Имената са звучни и напомнят нещо познато – Сълза, Око, Бъбрек, Близнак, Трилистник, Рибно езеро и Долно езеро.

Местоположение

Сълзата се намира на най-висока надморска височина – 2 535 метра, но същевременно с това се нарежда на второ място по плиткост след Рибното езеро. Площта му е скромна – само 7 декара, а дълбочината му едва 4,5 метра. Езерото се смята за неофициално начало на река Джерман, която е приток на по-известната река Струма. От високо наподобява формата на капка, но носи името Сълза, заради прозрачните води.

Окото се намира на второ място по височина – 2 440 метра, известно е и с името Сърцето. Представлява циркусно ледниково езеро и е второто по големина, но печели титлата по дълбочина – то е най-дълбокото циркусно езеро в нашата страна – 37,5 метра, на площ от 68 декара.

Бъбрекът се нарежда на второ място по дълбочина, Окото е на първо. Намира се на 2 282 метра височина, на площ от 85 декара. В най-дълбоката си точка достига 28 метра. То се характеризира с най-стръмните брегове.

Близнакът се намира на 2 243 метра височина, площ 91 декара и дълбочина 27,5 метра. Намира се на първо място по площ и на трето място по дълбочина (след Окото и Бъбрека).

Трилистникът се характеризира с ниски брегове и неправилна форма. Намира се на 2 216 метра надморска височина и е дълбоко само 6,5 метра.

Рибното езеро е на 2 184 метра надморска височина и 2,5 дълбочина – то е най-плиткото от всичките. Намира се в близост до хижа „Седемте Езера“.

Последното в списъка е Долното езеро, то се намира на най-ниска височина – 2 095 метра и е дълбоко 11 метра. В Долното езеро се изтича водата от останалите шест езера и от тук извира река Джерман.

Седемте Рилски езера трябва да се посетят поне веднъж в живота. Това е място, с което всеки българин трябва да се гордее, но за да усети това чувство трябва да го опознае от близо.

Източник снимка: Flickr.com by Klearchos Kapoutsis, Лиценз: CC BY 2.0

Зареждане на …