Конкурс за любим туристически маршрут

Публикувано от
Зареждане на …
Първата фаза от конкурса ни за най-магнетичен туристически маршрут, постижим в рамките на един ден, вече приключи. В него всеки можеше да предложи по едно трасе, което най-много харесва в българските планини. След като обработихме всички подадени предложения, дойде ред за втория и финален етап на конкурса. Представяме ви петте маршрута, които събраха най-много гласове.

Вижте кратко описание на всеки от тях. Най-долу има форма за гласуване, в която можете да дадете своето предпочитание за един от петте финалисти.

Хижа Яворов-Хижа Вихрен

Средна продължителност: 10 ч. | Дължина: 13.5 км. | Трудност: Висока

Кончето в мъгла

Кончето в мъгла, Божана Божкова

От хижа Яворов се тръгва на юг, по билото, през местността Погледец и резервата Каменитица. Стига се до Каменитишки превал, откъдето пътеката продължава през трите върха Баюви дупки и достига до заслон Кончето. От заслона се продължава на юг по билото, минава се под връх Бански суходол и се достига седловината Кончето. Северната му страна е напълно отвесна и с височина около до 500 м.
Някога преминаването на Кончето е било доста трудно. По протежение на около 150 метра, билото се стеснява под метър и се е налагало да се възсяда като кон, откъдето е дошло и името му. Сега вече има парапет от метални колове със стоманено въже, което улеснява преминаването.

След Кончето пътеката продължава до връх Кутело и през Премката до връх Вихрен. От Вихрен се слиза към едноименната хижа през седловината Кабата.

Хижа Мальовица-Хижа Иван Вазов

Средна продължителност: 6 ч. | Дължина: 12.7 км. | Трудност: Средна

връх МальовицаСлед хижа Мальовица с умерен наклон маршрутът се изкачва покрай река Мальовица до Първа тераса, а след още едно склоново стъпало – до следващата Втора тераса. Стига се до малко циркусно задълбаване с езерце в него. Заобикаля се отдясно и през малка долчинка в същата посока пътеката се изкачва до Елениното езеро, разположено в пазвите на връх Мальовица. От езерото коловете завиват на юг по безопасно ребро. По билото се завива на запад и след преминаваме на няколко малки скали излизаме на разклон – надясно само на около 100 метра е Мальовица. Продължава се направо и започва слизане по западния склон на Мальовица.

Следва малко слизане до следващата седловина, в която се отделя лятната пътека за Рилския манастир по Дългия рид и се достига до Додов връх. Следва слизане по няколко стъпала до седловината между Додов и Вазов връх. Слиза се до Раздела, откъдето пътят до хижа Иван Вазов минава по зимната маркировка през Пазардере.

Хижа Добрила-Връх Ботев

Средна продължителност: 9 ч. | Дължина: 15.2 км. | Трудност: Средна

хижа Добрила
Маршрутът е част от прехода Ком-Емине и преминава по билото на Стара планина. За своите малко над 15 километра дължина, той преминава през редица изкачвания и спускания за да покори няколко от най-високите върхове на Балкана – Амбарица, Безимен, Купените, Голям Кръстец, Костенурката и Жълтец. В края си пътеката започва последното си изкачване към върха от едноименния заслон Ботев.

Въпреки богатата инфраструктура на върха, на него не може да се пренощува. Затова трябва да предвидите спането си в някои от хижите и заслоните в неговото подножие.

Хижа Тъжа-Хижа Мазалат

Средна продължителност: 4 ч. | Дължина: 11.7 км. | Трудност: Ниска

хижа мазалат
Този маршрут е естествено продължение на предходния, по пътеката Пеша на море. Той свързва хижа Тъжа с най-добрата хижа в България за 2015 г. – хижа Мазалат. Пътеката следва билото на Стара планина и предлага обширни гледки на север и на юг от него. Преминава се през връх Гроба (1887 м.), Русоватец (1975 м.) и Вълча глава (1666 м.).

Денивелацията не е голяма, което прави маршрута подходящ за туристи от всякакви възрасти и физическа подготовка. Първите 2/3 от маршрута са характерни предимно с изкачване, а последната 1/3 е спускане.

Върви се по червената маркировка.

Хижа Вихрен-Хижа Синаница

Средна продължителност: 3:30 ч. | Дължина: 7.5 км. | Трудност: Ниска

Хижа Синаница, Владимир Таков

Хижа Синаница, Владимир Таков

От хижа Вихрен започва маркирана със синя и жълта боя пътека. Началото на пътеката е при каменните стълби пред главния вход на хижата. Върви се изцяло покрай левия бряг на река Бъндерица. Веднага след стълбите се изкачва хлъзгав каменен откос. Следват няколко заравнени тревни тераси, отделени с каменисти прагове и редки клекови гнезда. Достига се до дървен мост през река Бъндерица.

Навлиза се в местността Равнако – обширни тревни поляни, останки от някогашно езеро. Предстои стръмно изкачване по циркусния праг под Муратовото езеро. Пътеката вие по стръмнината през сипеи и каменист участък и излиза в подножието на Муратов връх при оттока на Муратовото езеро.

Следва стръмното изкачване към Бъндеришката порта. Тръгва се от южния бряг на езерото и започва изкачването на поредица от каменисти стръмни пасажи. След 10 минути се минава покрай едно от горните Муратови езера и се навлиза в малко заравнение под Муратов връх. Посоката към Бъндеришката порта е отново на юг. Следва каменист участък и продължително изкачване до портата.

Веднага след портата пътеката се разклонява. Маркираната със синя боя пътека за хижа Синаница е в западна посока. Тя следи високите части на обширния тревист циркус Спано поле и подсича югоизточните скатове на Синанишкото било под върховете Муратов връх, Гергийца и Безимен. Пътеката е с много малка денивелация.

След полегато изкачване при каменистите склонове на Безименния връх се стига до Синанишката порта. Тя представлява скалисто стеснение в Синанишкото било. На портата има метален кол с указателни табели за хижа Вихрен и заслон Спано поле.

При портата синята маркировка се слива с кафявата маркировка от хижа Синаница за заслон Спано поле. От Синанишката порта се навлиза към чашата на Синанишкия циркус. Тук за пръв път от началото на маршрута се открива гледка към забележителния мраморен гигант връх Синаница. Предстои слизане по пътека с умерен наклон, първоначално през сипей, а после през тревна поляна. Навлиза се в добре просечен клеков пасаж. Подминава се каптажа за питейна вода на хижата, достига се поредица от метални простири и веднага следвайки пътеката, се излиза пред хижа Синаница.

Гласуването продължава до 30 април

Зареждане на …