Ком-Емине

Ком – Емине е на най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото Маршрут на дружбата. Той е финалният етап на европейския туристически маршрут E-3, който води началото си от европейския бряг на Атлантическия океан и стига до Черно море. Маршрутът започва от връх Ком, който е много близо до границата на България със Сърбия и завършва на нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина.

Дължината на маршрута по билото на Стара планина е около 560 километра, като по време на прехода се изкачват приблизително общо 15 000 метра денивелация. Времето за преминаване зависи силно от атмосферните условия, физическата подготовка и способностите за ориентация на участниците. Рекордът за скоростно преминаване е 4 дни и половина. Добре подготвени планинари с минимум екипировка преминават разстоянието за 10-12 дни, а времето за преминаване на средностатистически турист е между 18-22 дни в летните месеци.

По време на прехода се изкачват или подсичат над 100 старопланински върха. Средата на маршрута се намира около хижа Узана, в близост до която се намира и географския център на България. Лятната маркировка е от хоризонтална червена линия между две бели. Маркировката се поставя върху неподвижни предмети по маршрута – дървета, камъни, сгради и др. Зимната маркировка е от бетонирани в земята метални колове, боядисани в жълти и черни хоризонтални ивици.

По протежението на маршрута има редица хижи, които могат да се използват за нощуване при правилен разчет на отделните етапи от прехода. Във всеки случай, предварителното обаждане до хижарите е задължително, за да се уверите, че хижата ще работи, ще има места и храна. Ако се носи палатка спането не е проблем и единственото, което ви е нужно е да намерите вода. В сухи лета, много извори и чешми пресъхват.

Идеята за създаването на маршрута Ком-Емине е на самия Алеко Константинов. На практика тя е реализирана за първи път от неговия последовател Павел Делирадев през 1933 г. Първото организирано преминаване по маршрута е през 1953 г. от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт (ВКФС).

Първият зимен Ком-Емине е направен през 1961 г., а първото преминаване на маршрута на обратно (от Емине до Ком) е осъществено от група на Русенския университет през юли 1968 г. В наши дни Ком-Емине е арена на много скоростни постижения и на истинска битка за рекорди. През 1987 г. Любомир Палакарчев преминава маршрута пеша за 5 дни и 14 часа, без да използва логистична подкрепа от друг. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов завършва за 5 дни, 10 часа и 10 минути. Само 18 дни по-късно, Кирил Николов—Дизела поставя рекорда на трасето, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди.