Коматинските скали

Публикувано от
Зареждане на …
През летния сезон обикновено организираме малки експедиции със студенти и преподаватели от катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Така през лятото на 2012 г. се озовахме в непосредствена близост до границата ни с Република Македония в един от очарователните райони на Влахина планина, изучавайки ландшафтите й като част от научна задача. По време на предварителната ни подготовка се запознахме с литературни източници и картен материал за тази рядко посещавана част от страната. В интернет Коматинските скали бяха споменати като перспективен обект за развитие на туризма в района, няколко снимки и толкова.

Геоложките разработки на колеги бяха доста по-задълбочени и ни ориентираха във фундамента на природните комплекси. Но очарованието на планината може да се усети само когато пътуваш из нея, независимо с каква цел. С кола успяваме да стигнем на 15-20 km от Симитли през селата Тросково и Брестово към една от целите ни – Коматинските скали.

Бавно придвижвайки се с карти в ръце и раници на гърба, пълнещи се с проби и образци от скали, почви, растения, постепенно навлизаме навътре в планината. Срещаме няколко местни жители, които с желание ни упътват и разказват за своя край, с тъжен привкус на едно интересно минало и несигурно бъдеще.

Повече за Коматинските скали четете на geograf.bg

Зареждане на …