„Клемата и Френда“ и „Планката и Болтът“

Публикувано от
Зареждане на …
Смешната реалност на катерачната вселена

Две книги за тези които обичат планините, харесват скалите, искат да направят онсайт на спортен тур в алпийски район и са готови да се смеят с глас. За хората и маршрутите, за ползите от катеренето, за сВръзките и катерачните илюзии. 69 особености на бъркането в торбичката за магнезий, съвети за разкатерване и други разни неща. За алпинизма, разредения въздух и пухкавият сняг на непокоряван връх. За епохата в катеренето, когато свободно преминаване на алпийски маршрут нямаше нужда от реклама и забиването на болт беше проява на слабост. За приятелството, доверието и свободата да бъдем себе си.

Едно въже, два края и на тях катерачи. Не могат един без друг и макар при алпийското катерене постижението да е за двамата, а при спортното само за катерещият – те делят една реалност.

Авторката Елица Павлова практикува всички разновидности на катеренето и алпинизма повече от 20 години. Инструктор и член на Алпийски клуб „Планинец“. Няколкократен републикански шампион по ледено катерене и драйтулинг. Преминала свободно редица трудни алпийски и спортни маршрути. През 2002 г. в свръзка с Николай Петков и Тервел Керелов успешно прави второ българско изкачване на маршрута Филип-Флам по Северната стена на Чивета (3220 м.) в Доломитите, с финал по тура на Комичи.

През 2007 г. изкачва връх Монблан дю Такюл в Алпите като част от екипа на първата експедиция „Споделени върхове“ на Иван Кожухаров. 2008 г. в свръзка с Николай Петков изкачва връх Мисис-тау 4300 м. (Безенгийски район, Кавказ) и северната 1300-метрова стена на връх Пиц Бадиле (3308 м.) в Швейцария.

През 2006 г. излиза първата й книга „Клемата и Френда“ с карикатури на Доньо Донев, издателство „Кибеа“.

Една Година по-късно в свръзка с Николай Петков правят премиерно изкачване на вр. Колбурска стража в Мальовишката долина по нов маршрут, който кръщават на „Клемата и Френда“.

Елица Павлова във facebook

Зареждане на …