Как се снимат водопади?

Публикувано от
Зареждане на …

хайдушки водопади 3

За наше щастие водопадите изобилстват в българските планини. Те са не по-малко магнетични за снимане от своите съседи – върховете. Вероятно сте виждали много хубави снимки на водопади, в които водата пада сякаш като размазана. Няма голяма философия в това и сами също бихте могли да постигнете този ефект. Ако отделите само няколко минути, за да прочетете редовете по-долу, ще можете да правите снимки на водопади, на които вашите приятели одобрително ще цъкат с език.

Да си дойдем на думата – как се снимат водопади?

За да постигнем този копринен, сюрреалистичен ефект на водата, спускаща се от скока на водопада, то скоростта на затвора (времето, в което фотоапаратът ви снима) трябва да бъде повече от една секунда.

Друг важен фактор на вашата пленяваща снимка е настройката на неговата фоточувствителност – ISO. Стойността му трябва да бъде 100 или по-малко. Едно облачно небе също ще ви е от голяма полза, тъй като то ще ви осигури разсеяна светлина, която е много по-подходяща, за разлика от сенките и ярките акценти на пряката слънчева светлина, които се получават при ясно небе през лятото. Разбира се, за да избегнете това, можете да използвате и филтри.

Всичко това до тук ви е нужно, за да си осигурите нормална осветеност на вашата снимка, при време на заснемане от две до пет секунди, може би и повече. Това е разковничето, с което ще постигне размазания ефект на водата. На практика вие заснемате видео от няколко секунди само в един единствен кадър.

Проблемът, свързан с дългата ескпозиция е това, че ще имате нужда от статив. Ако не използвате такъв, рискът да размажете не само водата, но и всичко останало около него е 100 %. Като резервен вариант, можете да поставите фотоапарата си върху камък или друг неподвижен предмет. За съжаление, това води до известни ограничения, както и до възможността да повредите апарата си. Допълнително можете да подобрите снимката си, като използвате дистанционно за снимане. То ще елиминира възможността да разклатите фотоапарата, натискайки бутона за снимане.

За да бъде всичко фокусирано на вашата снимка и за да си осигурите още варианти за дълга ескпозиция, по-добре е да свиете ширината на блендата до f22. Това обаче може да предизвика леко размазване на места, на които не търсите такова. Така, че ще трябва да експериментирате. Може би f13 или f19 ще свършат най-добра работа.

Експериментирате с настройките. Пробвайте с по-дълги и по-къси скорости на затвора, ширини на блендата и т.н. По този начин ще получите добро усещане за възможностите на фотоапарата си, което води до по-красиви снимки, с които да се хвалите пред приятели.

Сигурно си казвате сега „Какви скорости, какви бленди? Моят апарат си снима сам и не мога (не искам) да настройвам нищо!“ Макар хубавите снимки да изискват ръчни настройки на параметрите на снимане, има възможност да постигнете размазания ефект на водата и с най-обикновена „сапунерка“, която няма възможност за това. Единственото, което трябва да направите е да го настроите на нощен режим на снимане. Така фотоапаратът ви ще си мисли, че ще снимате при много ограничена светлина и автоматично ще удължи времето ви за снимане – основното, което ви е нужно за размазания ефект на водата.

И не забравяйте най-важното – водопадите са най-пълноводни през април и май, когато снеговете по планините се топят. Тогава са най-красиви за снимане. В противен случай, през лятото или есента можете да заварите по-малките от тях останали почти без вода.

Страхотни снимки на водопади, можете да видите в книгата на Иво Николов Фото-пътеводител на българските водопади.

Ако тази статия ви е допаднала, ще сме ви признателни ако я споделите и с приятелите си, а с нас – вашите опити да снимате водопади.

Зареждане на …