Как да снимаме пейзажи?

Публикувано от
Зареждане на …

как да снимаме пейзажи?

Може би се чудите как са снимани красивите пейзажни фотографии, показани в туристическите списания и сайтове?! Цветовете им са толкова ярки и кадърът винаги е композиран по интересен начин, който сякаш ръководи погледа на зрителя, от основния предмет на преден план към фона отзад. В същото време, всичко това е на остър фокус. Как да снимаме пейзажи?

Така го правят професионалистите

Нека предположим, че искате да направите снимка на планинска верига с поляни, покрити с цветя. Някои обекти са близо до вас, на преден план. Други обекти са малко по-назад, а далечните планини и небето са на по-голямо разстояние, служейки за фон.

За да се запази всичко това в центъра на вниманието на зрителя и всички елементи на кадъра ви да са на фокус, трябва да изберете малък отвор на блендата на фотоапарата си, като f16 или f22. В същото време, вие искате снимката да има най-много подробности и по-малко шум, доколкото това е възможно. Ето защо трябва да изберете ниска стойност на ISO. Ниските стойности на ISO ще ви дадат най-добро качество, но за сметка на ниска скорост на затвора. При всички тези условия, за да получите нормално осветена снимка, скоростта на затвора най-вероятно ще бъде прекалено бавна за снимки от ръка. Това важи с най-голяма сила ако искате да направите вашите снимки при по-ограничена светлина, в ранна сутрин или късно следобед. В такива случаи, използването на статив е силно препоръчително. В противен случай, снимката ви може да се „размаже” и от най-незабележимото движение на ръцете ви.

Кога да снимаме?

Повечето от нас прекарват дните си в почивка, за да разпуснат от тежката работна седмица. След ставане в 8 часа или често и по-късно, отделяме известно време за тоалет. Склонни сме към дълга и разточителна закуска. Така времето, в което сме готови да отидем някъде, за да направим хубави снимки, минава 10 часа или дори по-късно, ако това е свързано и с път. За съжаление, по това време светлината вече не е толкова благоприятна за хубава снимка. Това ще се отрази осезаемо на цветове.

Ако искате да постигнете ярки цветове, подсилени с интересна осветеност, това за което е създаден вашият фотоапарат, трябва да бъдете на мястото за снимане по изгрев слънце. След това ще имате два-три часа, за да направите снимки в най-добрата светлина. След това, можете да си вземете почивка и да продължите отново, когато остават два до три часа, преди залез слънце. В тези периоди от време, светлината е интересна и дава топлина на цветовете. Ранното ставане и актуалната информация за времето на изгрев и залез слънце, ще бъдат ваши полезни инструменти в пейзажната фотография.
правило на третините

Композиция

Светлината е важен фактор, но тя не е всичко. Да се върнем към нашия проект. Да си представим величествена планинска верига пред нас. Планините са в далечината, като фон. Ако те бяха по-близо, нямаше да се поберат в кадъра. Има поляна с цветята, в предната част на планинската верига. Да предположим, че най-близкият обект е дърво, което ще използваме, за да ни служи като преден план.

И разбира се, имаме ярко синьо небе. Какво да правим с него? Тъй като искаме да подчертаем, поляната и планините, ще оставим тясна ивица от небето, около една трета или по-малко от площта на кадъра. Ако небето имаше интересни облачни образувания, можем да изберем да „напълним” кадъра с 2/3 от горната зона с небе. Избягвайте да оставяте равни половини от кадъра за небето и ландшафта. С други думи, не разполагайте хоризонта точно през средата. Представете си, че кадъра е разделен на девет равни правоъгълници, подредени като шахматна дъска на три реда и три колони. Опитайте се да поставяте предметите, представляващи интерес в една от четирите точки, в които линиите се пресичат. Това се нарича правило на третините. Избягвайте поставянето на основния обект в центъра.

В практиката си, следвайте всичко това и вашите снимки ще станат все по-добри. Разбира се, това са само общи насоки. Никога не е изключено да направите страхотна снимка, ако случайно или пък съвсем умишлено, нарушите някое от тези правила. Затова фотографията е толкова увлекателна. Късмет!

Зареждане на …