Как да си направим GPS трак на маршрут?

Публикувано от
Зареждане на …
В социалните мрежи, все по-често срещаме публикации от сорта „Някой има ли трак за връх Ботев?“, „За Кончето?“, „А за Ком-Емине“. Дестинации много. Истината е, че в интернет има доста ресурси по темата и ако търсите трак, до някоя от популярните дестинации, възможно е щастието да ви се усмихне. Ако обаче ви трябва нещо по-екзотично, то по-вероятно е да ударите на камък.

Всъщност не е кой знае колко трудно да се сдобиете с трак от произволна точка А до произволна точка Б, включително с междинни спирки по ваш избор. Както се казваше в една поговорка „На вълка му е дебел вратът, защото сам си върши работата“. Така и вие няма нужда повече да търсите помощ за намирането на определен трак, а можете да го създадете сами, с помощта на безплатни и общодостъпни интернет ресурси и на указанията по-долу. Но преди започнем, нека поговорим малко за това

Каква е ползата от GPS-трак?

Преминаването на един маршрут предварително, макар и само мисловно по карта, помага за ориентацията на терен. На картата можете да се запознаете с потенциални важни места от гледна точка на вашата безопасност, интереси за посещение и др.

При избора на маршрут, за изкачването на определен връх да речем, можете да намерите най-удачния вариант за вас, по отношение на денивелацията и разстоянието. Някои предпочитат кратките и стръмни пътища за сметка на дълги и по-полегати. При други туристи е обратно. Всичко това е субективно, но вие можете да направите информиран избор още докато седите удобно вкъщи.

GPS тракът е безценен, когато искате да отидете на място, на което никога не сте били. Зареждате трака в телефон, GPS приемник или часовник и вървите без да се притеснявате, че ще се загубите. Помощник тук може да ви бъде софтуер за навигация като Oruxmaps, OsmAnd или др.

Какво ви е необходимо, за да създадете собствен GPS трак?

• Компютър
• Интернет свързаност

Стъпки за създаване на GPS трак

1. Изтеглете софтуер Garmin BaseCamp от този линк. Там потърсете бутон DOWNLOAD NOW, според това дали използвате Windows или Mac и го натиснете.

2. Ще се изтегли изпълним файл на вашия компютър. За да го инсталирате успешно следвайте стъпките на инсталационния процес.

3. Изтеглете картата BGMountains от този линк. Важно е да изтеглите правилната карта – Основна версия за MS Windows или Основна версия за Mac OS. Правилната карта е с разширение exe. Ако изтеглите Основна версия за директен ъплоуд в приемника с разширение zip няма да стане.

4. След като сте изтеглили правилната карта трябва да я инсталирате на компютъра си. Следвайте указанията по подобие на т.2, в която вече инсталирахте Garmin BaseCamp.

5. Ако сте изпълнили всички успешно до тук, на компютъра си трябва да имате инсталирани картата и софтуера за работа с нея. Стартирайте Garmin BaseCamp от иконката на компютъра си. Ако сте късметлии, след стартирането на програмата трябва да видите заредена карта като тази на kade.si. В случай, че не виждате веднага картата, отидете на меню Maps и изберете BGMountains.

6. Вече разполагате с всичко необходимо, за да създадете своя първи трак. За илюстративна цел (вижте видеото по-долу), ще създадем трак от град Бухово до връх Мургаш през хижа Мургаш. Маршрут, който до сега не сме изминавали. Ето как става магията стъпка по стъпка.

7. Намирате Бухово на картата – намира се в североизточна посока от София.

8. Харесвате си начална точка за вашия преход – да речем покрайнините на града край църквата Св. Никола Чудотворец.

9. Избирате меню Tools и опцията Route. Курсорът ще се промени от ръчичка на моливче.

10. Кликате върху картата, за да започнете създаването на маршрута.

11. Набелязвате маршрута, по който ще се движите. За удобство не е нужно да кликате едва ли не на всяка точка от маршрута. Достатъчно е да кликате на известни интервали (от опита и конкретната ситуация ще установите колко големи) и ще видите как софтуера започва да изчертава трака точно по пътеките на картата. По-точен (т.е. по-желан от вас маршрут) ще начертаете с повече итерации. Ако направите по-малко кликания, софтуерът избира най-краткия път между двете точки и има „опасност“ да качите някой връх, вместо да го подсечете. Изборът си е ваш при създаването на маршрута. Имате пълна свобода. В нашия пример, с няколко кликания прекарахме маршрута по зелената маркировка до хижа Мургаш и от там по червената до върха.

12. След като сте приключили с изчертаването (кликнали сте и върху крайната дестинация), изберете меню Tools и опция Pan. С това маршрутът ви е готов.

13. След това трябва да го форматираме от Route в Track. Това става като от екрана в ляво, където е записан вашия маршрут, с десен бутон на мишката върху него изберете опцията Create Track from Selected Route. Така правите копие на маршрута, който създадохте, но да кажем все едно в друг формат. Вероятно ще се запитате дали не е възможно маршрутът да се чертае направо като Track, а не като Route. И отговорът е „Да, може“. Неудобството в случая е, че трябва да чертаете маршрута завой по завой и опцията за „залепване“ по пътеката я няма. В някои случаи това е предимство, но в други е губене на време. Всичко зависи от конкретния маршрут и до колко е подробна картата в района.

14. Кликайки два пъти върху трака ще се отвори допълнително меню, от което можете да видите важна информация за маршрута – дължина, положителна и отрицателна денивелация, профил и др. В нашия пример се оказа, че маршрутът е дълъг 14.5 км. с 1313 м. положителна денивелация.

15. Маркирате новосъздадения Track (Track, а не Route) и избирате меню File – Export – Export Selection.

16. Ще се отвори прозорец, който ще ви подкани да запишете вашия файл на компютъра си. От меню Save as type можете да изберете формата на изходния файл – gpx, kml, csv. Изберете формат, който сте сигурни, че се поддържа от вашето устройство за навигация. Ние използваме gpx и работи.

17. Остава само да запишете трака в съответната директория на вашето устройство за навигация. Името на папката варира при различните устройства и софтуери. Често е нещо от сорта на Tracklogs, Tracks, Routes или др. Зареждате маршрута в приложението и сте готови за път.

Това е всичко. Може да звучи малко сложно, но уверяваме ви, че не е. Самият софтуер има и други полезни функции, които лесно ще усвоите, ако отделите малко повече време. Показахме ви само най-основното, което ви е нужно, за да създадете свой трак за желаната дестинация. Вече нямате оправдание да питате в нета за тракове 😊

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.