Как да купим туристически обувки?

Публикувано от
Зареждане на …

туристически обувки

Когато става въпрос за пешеходен туризъм, обувките са може би най-важната част от екипировката, с която трябва да се оборудвате. Нищо не може да застраши вашия преход в планината така, както чифт неудобни туристически обувки. Изборът на най-подходящите обувки за вас, може да не е толкова лесно, особено ако планирате да ги купите онлайн. Това може и да ви се струва лесен и удобен начин за пазаруване, но когато говорим за обувки, с които ще изминавате километри на ден в планината с тежка раница на гръб, повярвайте ни това може да се окаже лоша идея. Затова нека поговорим малко за избора на оптималните туристически обувки за планина.

Преди да отидете в магазина

Преди да се впуснете стремглаво в шопинга има няколко неща, които трябва да съобразите предварително. На първо място, добра идея е да премислите с кои/какви чорапи ще носите обувките. Можете да ги вземете със себе си в магазина и да пробвате обувки при реални условия, при които ще ги използвате. Разбира се, можете да си купите чорапи и от магазина за обувки.

Съобразете непременно и индивидуалните характеристики на краката си. Обърнете внимание на височината на свода на ходилото и на всички кости, подаващи се по-далеч от естествения контур на крака. Този фактор е особено важен при по-възрастни хора или при спортисти, които обичайно имат някакви видоизменения в крака, вследствие на продължителни и дълги натоварвания.

Пазаруването в магазина

В много магазини за туристически обувки, вече можете да видите устройство, което измерва номера на крака ви. Използвайте го, за да потвърдите размера на крака ви и да избегнете специфики в номерацията между различните производители, каквато често се наблюдава. Намерете консултант в магазина, на когото да обясните какъв тип туризъм обичайно практикувате. Той ще ви насочи към най-доброто за вас. Това е много важно, тъй като натоварванията върху краката ви ще бъдат много различни, ако просто искате да направите кратък еднодневен преход в сравнение с Ком-Емине, да речем. Във всеки случай, все пак бихме си позволили да ви посъветваме, че винаги е по-добре да си купите високи туристически обувки, независимо за какъв сезон ги купувате. Това ще намали риска от изкълчване на крака и ще даде малко повече сигурност на глезена ви.

Бъдете търпеливи! Пробвайте различни обувки и намерете възможност да ги тествате при наклони на изкачване и слизане, доколкото това е възможно в магазина. Макар, че каквото и да си говорим винаги става дума за пари, нека те да не бъдат водещия критерий при избора ви на туристически обувки. Отчитайки все пак някакъв предварителен бюджет, който сте си определили, нека ви ръководи чувството за комфорт и удобство, които ви дава обувката, а не нейната цена. Отечете и обичайната честота, с която ходите в планината. Заслужава ли си да похарчите 300 лв. за обувки, които ще обувате два пъти годишно?
Обувки в коридора от хижа Безбог, Красимира Пантелеева
Когато изберете вашите обувки, носете ги в продължение на няколко дни, за да се уверете, че те наистина са най-удобните за вас. Не се притеснявайте да ги върне, ако нещо с тях не ОК, тъй като това е често срещано явление. Не забравяйте, че Закона за защита на потребителите винаги стои зад вас в такива случаи.

Напълнете една тежка раница направете няколко слизания и качвания по стълбите в блока. Ако те все още са идеални за вас, планирайте еднодневен пешеходен преход, за да се уверите напълно. Може би вече няма да е възможно да ги върне, след като ги поочукате по планинските пътеки, но поне ще сте сигурни, че няма да ви причинят дискомфорт (или дори контузия) при няколкодневен преход и десетки километри изминат път.

Да си купим ли туристически обувки онлайн?

Ако сте свикнали да пазарувате онлайн, вероятно ще се изкушите да си купите туристически обувки от някои Интернет магазин. Вероятността да си купите хубави обувки на по-ниска цена наистина не е за пренебрегване, но като цяло не бихме ви посъветвали да го правите. Още повече, ако парите ви са точно разчетени и от една евентуална лоша покупка би ви заболяло повече. Макар, че големите Интернет магазини имат установен ред за обработка на рекламации, все пак процесът по връщане на обувките и изпращане на нови, може да отнеме не малко време. Най-големият недостатък си остава – в истинския старомоден спортен магазин, можете да вземете и да пробвате няколко чифта обувки само в рамките на минути. Избор, от който не можете да се възползвате онлайн.

Зареждане на …