Как да запишем GPS трак но да спестим батерията

Публикувано от
Зареждане на …

да запишем GPS трак

Така или иначе имате смартфон. Вече сте прочели статията ни как можете да качите на него най-подробната планинарска карта на BG mountains и в комбинация с приложението OruxMaps навигацията вече не е проблем за вас. Тогава ви идва идеята, че по време на прехода ви в планината можете да запишeте GPS трак на маршрута, по който сте минали. Така можете да си го разгледате по-късно в платформи, като gpsies.com и др., или просто да се похвалите на приятели, откъде сте минали и то за какво рекордно време.

Тогава сте се сблъскали неминуемо с един съществен проблем. При използване на GPS приемника на телефона, за записване на маршрута през цялото време на прехода, батерията на телефона може и да не издържи, особено при преходи над 6 часа (времето зависи от капацитета на батерията ви). По-долу ще ви покажем как ние решихме този проблем и то само с бюджет от 20 лв.

Разковничето се крие в това да не се използва вътрешния GPS приемник на телефона, а външен. Тук не говорим да се изръсите 600-1000 лв. за някой последен модел на GARMIN, a да използвате далеч по-евтин външен GPS приемник, който да свържете към телефона. Оказа се, че да използвате такъв към телефона чрез Bluetooth e далеч по-пестеливо за батерията ви, отколкото употребата на вградения GPS приемник през цялото време. Какво направихме ние?

Купихме си втора употреба HOLUX M-1000 GPS ПРИЕМНИК за 20 лв. (с размерите на кибритена кутийка), като известно време се чудехме дали да не си го ударим от главата. Проблемът си беше в нас, тъй като не бяхме проучили предварително, че самият приемник не е логер и не записва данни, а само ги изпраща през Bluetooth към друго устройство. Например телефон.

Заехме се да търсим приложения, които да записват данните от приемника, но без успех. Или не можеха да се свържат с приемника, или записваха прекалено малко точки и какво ли още не. Тогава случайно ровейки в опциите на OruxMaps установихме, че хората много интелигентно са предвидили опция за свързване с външен GPS приемник, която работи перфектно. Как да го използвате сме обяснили подробно в следващите стъпки:

1. Инсталирайте си BGMountains карта за Android. Стъпка по стъпка сме го описали ТУК.

2. Купувате си HOLUX M-1000 GPS ПРИЕМНИК. Препоръчваме olx.bg, bazar.bg, auction.bg или др. сайтове от този тип. Иначе е скъпо и не си заслужава.

3. След като сте си набавили всичко нужно започвате със свързването на двете устройства едно с друго. Стартирате OruxMaps.

4. Включвате HOLUX M-1000 GPS ПРИЕМНИК с хардуерно копче on/off отстрани.

HOLUX M-1000 GPS

5. Включвате Bluetooth-а на телефона си и сканирате за да откриете външния GPS приемник.

6. Сдвоявате двете устройства. Възможно е да ви поиска PIN код. При нас стана с 0000.

7. След като двете устройства вече са сдвоени, посредством Bluetooth, от заглавната лента на OruxMaps избирате опцията с криволичеща стрелка напред.

oruxmaps

8. От падащото меню избирате Start BT GPS.

oruxmap2

9. Сега всичко е готово и остава само да започнете прехода и записването на маршрута.

oruxmap3

HOLUX M-1000 GPS ПРИЕМНИК се оказа перфектен вариант, защото е евтин (ако си го купите втора ръка), батерията му е като на старите телефони Nokia и лесно можете да се сдобиете с резервна. Няма дисплей или др. консуматори, които да харчат от заряда на батерията ви. Просто GPS приемник с Bluetooth.

Е, вече имате работещо решение за записване на вашите тракове в планината, което пести батерията ви и е на символична цена. Ако статията ви се е сторила полезна, не бъдете егоисти и я споделете с приятелите си в социалните мрежи 🙂

Зареждане на …