Изоставените хижи на България

Публикувано от
Зареждане на …

изоставените хижи

Случвало ли ти се е да си на дълъг планински преход или просто на разходка в гората и изведнъж да се натъкнеш на развалини на някогашна хижа? Хижа, която може би само преди 20-30 години е подслонявала туристи като теб. Можело е да се стоплят на огъня на камината, да хапнат вкусен боб и да пийнат топъл чай с коняк. Имало е и кой да ги упъти за посоката, да им даде съвет за времето или просто да ги попита накъде отиват и откъде са тръгнали. С една дума – живот.

За съжаление, по болезнено ясни причини, тези места, тези оазиси на планината с течение на времето стават все по-малко. В началото ремонтите стават по-редки и само за неотложното, след това хижите биват отваряни само в определени дни или периоди на годината, докато не затворят напълно. И после знаем какво следва. Само разруха, набези на крадци и т.н., докато сградата, която някога е подслонявала десетки хора и е била огласяна от планинарски песни, най-сетне се предава под натиска на времето и безхаберието на всички нас.

За периода, в който се занимаваме с развитието на този сайт се убедихме, че макар и редки, все пак има примери и за обратното. Хижари, верни на професията, идеята и най-вече на онова, което може би най-точно може да се нарече „начин на живот”, правят всеки ден стъпка по стъпка, за да поддържат едно местенце в планината, в което умореният турист да си почине и да се нахрани.

За да можем и ние да сме поне малко полезни за делото за обръщане на тази негативна тенденция, решихме да се допитаме до вас, планинарите, които всеки удобен момент сте в планината. Ако при твоите преходи си се натъквал на останки на бивша хижа, която вече е целогодишно затворена и не функционира, молим те да ни пратиш информация за това. Стремежът ни е да направим карта на изоставените хижи в България, за да знаем на какво сме можели да разчитаме някога и какво сме загубили. За да се предприемат мерки по спасяване на българските хижи, първата крачка е да сме наясно къде са, в какво състояние са и от кого се „стопанисват”. А следващата зависи от мен, от теб и от всички останали.

Имаш ли данни за изоставени хижи в българските планини? Колкото по-подробна информация ни изпратиш, за наименование, местоположение, географски координати, снимка, описание, последен стопанин и др., толкова по-добре. Очакваме твоите сигнали на e-mail radoslav@planinar.org.

Карта на изоставените хижи

До момента, благодарение на вас сме локализирали 42 изоставени/разрушени хижи.

Зареждане на …