Изкачване на връх Руен

Публикувано от
Зареждане на …

На самата българо-македонска граница, леко подпухнало, се извисява най-високият връх на Осоговската планина – Руен. Той е част от движението „10-те планински първенци“, като се нарежда на пето място със своите 2252 м.

Изходна точка за класическия маршрут на изкачване на връх Руен е хотел Трите буки (42.180870, 22.621611). От София до него можете да стигнете през пътя, преминаващ през Перник и Радомир, или през автомагистрала Струма, като при Дупница се отклоните за Кюстендил.

В събота сутрин улиците на Кюстендил се оказват доста оживени. Пенсионери, настървено мъкнат тежки пазарски чанти по пътните платна на града, а шофьорите сякаш разработват свой собствен правилник за движение. За късмет, в тази напрегната надпревара, openstreetmap се оказва непълна и не показва еднопосочните улици и феерията от забранени леви завои, които изобилстват. На помощ се притичва google maps, която успешно успява да изведе от града изнервената ни вече експедиция, тръгнала да покорява Руен.

Напускайки града, стъпваме на асфалтиран път, който вие завоите си по склоновете на планина Осогово, за да ни отведе до началната точка на нашето пътешествие към върха. От хотела към Руен, първоначално се тръгва обратно по асфалтовото шосе, по което сме пристигнали. Не след дълго достигаме до чешма със своеобразно кръгово движение, по край което преди малко се минали, и влизаме в гората по камениста широка пътека. Само след няколко минути излизаме от гората и поемаме наляво по черен път, който е достатъчно широк, че по него да се движи високопроходим джип.

Пътят до върха е над 12 километра. Денивелацията е минимална, което го прави предизвикателство не толкова за дишането и сърцето ви, колкото за издръжливостта на краката ви. Следваме само черния път и това не ни позволява да се загубим. На някои места срамежливо се показва и червена маркировка, която следваме, въпреки че не се налага. Пътят е съпровождан, във втората си половина, и от колова зимна маркировка, която ще ви изкачи до няколко върха преди Руен (Църни камък, Мали Руен). Лятната маркировка ги подсича. Разбира се, времето за изкачването на върха много зависи от вашите собствени възможности. Без никакъв зор, с много почивки и още повече спирания за снимки, ние успяхме да изкачим Руен за 4:30 часа и да слезем за 4 часа. Говорим за хубаво слънчево време през август. През зимата вероятно времената са съвсем различни. Уникален пост със снимки от зимен Руен можете да прочетете ТУК.

GPS трак


Забележка: Тракът започва непосредствено преди влизането в гората.

Оценката ни за сложността на маршрута (1-лесно, 5-трудно)

[wp-review id=“4874″]

На две места по пътя има вода. Първо се минава край хубава чешма със страхотна студена вода (42.18954, 22.607606), а малко по-късно ще стигнете и до място за почивка с дървени пейки, маса и Бегбунар. Неговата вода е значително по-топла.

По пътя си към върха ще минете и край цели три заслона. Доста удобно за всеки случай. Първият от тях е заслон Превала (42.188364, 22.580411). Той представлява една стая с веранда. Затворен е с дървена дограма и разполага с дървени пейки, маса, печка и шкаф. Вторият е заслон Шапка (42.168043, 22.539988), от който е останала само конструкцията. Може да ви послужи за подслон в силна лятна буря. Почти на самия връх се намира и най-хубавият от трите заслона – Руен (42.15795, 22.517922). Той може да ви предложи няколко помещения, печки, зареден е с дърва, има лекарства за спешни случаи, малко изолация по стените, хубави врати и др. глезотии. Не забравяйте да напишете нещо в книгата за спомени. Състоянието на трите заслона можете да видите от видеото.

Връх Руен се намира на самата граница с Македония. Не само заради това, а и заради сложната международно-емигрантска обстановка, добра идея е предварително да уведомите местното управление на Гранична полиция, ако искате да сте съвсем изрядни. Ние не бяхме толкова изпълнителни и се качихме без предварително да информираме властите. В интерес на истината не срещнахме и граничари. Във всеки случай, задължително носете лична карта и ако видите джипа на Гранична полиция не се крийте и не бягайте.

След като успешно качите и слезете от връх Руен (нещо, в което не се съмняваме) не пропускайте да отдъхнете в хотел Трите буки. Това е приятен планински хотел, който предлага всичко необходимо на добри цени. След като веднъж звънях за резервация на хижа Осогово и оттам един мъжки глас ми се накара здраво по телефона, хотелът е задължителният ни базов лагер при походите ни в Осогово. На рецепцията са и печатите за планински първенец и за 100-те обекта.

Желаем ви приятни емоции при изкачването на връх Руен!

Зареждане на …