„Звезди и бури“ – Историята на властелина на северните стени

Публикувано от
Зареждане на …

Гастон Ребюфа е роден в Марсилия на 7 май 1921 година. Известен френски алпинист и планински водач. Още в ранните си години развива невероятни умения за катерене по скали, като започва да катери по крайбрежните скали около Марсилия. Тези умения се оказват ключовият фактор за приемането му в сдружението на гидовете в Шамони през 1942 г.

До този момент званието „алпийски гид“ не е било давано на човек, роден извън долината на Шамони. Придобива световна слава след експедицията до Анапурна (8 091 м) през 1950 г., в която е един от четиримата ръководители. Експедиция, която претендира, че е първата, изкачила връх с височина над 8 000 м. Гастон Ребюфа е първият алпинист, изкачил всичките 6 класически северни стени на Алпите. На негово име е наречена техниката на захват при катерене „гастон“. Мотото на Ребюфа е, че катеренето е акт на хармонично общуване с планината, а не битка с нея. Той прокарва над 40 нови катерачни тура в Алпите.

За книгата

Първата книга на Ребюфа излиза през 1946 г. и е озаглавена „Чиракът планинар“. „Звезди и бури“ е най-известната му книга и още при написването й през 1954 г. е наградена с Голямата литературна награда на планината за същата година. Филмът по книгата „Звезди и бури“ заснет от Ребюфа и Жорж Тера получава Голямата награда на IV международен фестивала на планинския филм в Тренто, Италия (1955 г.). След експедицията в Хималаите, той продължава да работи като планински водач и да пише и издава десетки книги за катерене и планини.
Книгата „Звезди и бури“ е издадена на български през 1967 година от издателство „Медицина и физкултура“. Книгата е възхвала за една от най-трудмните професии, без която би било немислимо развитието на съвременната алпийска техника, тя е поема за високите планини и силата на човешкия дух.

„Най-съвършената творба на Ребюфа.“, според Светослав Колев, преводач на книгата.

В тази книга е събран копнежът на човек да провери себе си, да изпита границите на собствените си възможности. Книга за умението да чакаш подходящият момент, за да последваш мечтата си. В „Звезди и бури“ са описани изкачванията на шест северни стени: Гранд Жорас – Реброто Уокър и Средното ребро; Североизточната стена на Пиц Бадиле; Северната стена на Пти Дрю; на Мтерхорн; на Чима Гранде ди Лаваредо и на Айгер. Годините, в които Ребюфа прави своите изкачвания са непосредствено след Втората световна война (1946 – 1949г.).

Автор: Гастон Ребюфа
Издателство: Вакон
Консултатнт катерене: Момчил Дамянов
Превод: © Светослав Колев
ISBN: 978-619-7300-57-4
Размер: 142×210
Брой страници: 167
Корица: Мека
Цена: 16 лв.
Националност: Френска
Главен редактор: Елена Можолич
Редактори: Диляна Георгиева, В. Севова

vakon.bg
vakon@vakon.bg

Звезди и бури

Зареждане на …