Ел Камино

Публикувано от
Зареждане на …

ел камино

Ако имате идея да преминете по Ком-Емине, вероятно ще ви бъде интересно да прочете за Пътя Ел Камино в северна Испания. Това е пътуване по пътя на Сейнт Джеймс, който води началото си от преди повече от хиляда години, когато поклонници от цяла Европа тръгват към Сантяго де Компостела в Испания, в търсене на чудеса и покаяние и да отдадат почитта си към Сейнт Джеймс – Апостола, който е погребан в катедралата. В онези дни, сред поклонниците са били дори кралски особи и папи, които е трябвало да рискуват живота си, заради бандити, болести, вълци, трудни преходи през реки и опасни срещи с маврите. Днес тези предизвикателства вече не съществуват, което позволява на хиляди хора да направят този преход с далеч по-малко трудности.

Мнозина започват пътуването си от St.-Jean-Pied-de-Port в скалистите Пиринеи от северната страна на границата с Франция или в Ронсевал от испанската страна. Пътуването до Ронсевал става през Мадрид. Вземате автобус до Памплона, а след това с друг автобус на следващия ден (само 1 път дневно) до Ронсевал. Автобусни връзки има и от Барселона. За да стигнете St.-Jean-Pied-de-Port, вземете влак от Париж до Байон и там трябва да се прекачите.

В Ронсевал можете да се регистрирате и да получите специален паспорт, наречен Credencial, който ви идентифицира като peregrino (поклонник) и ви дава възможност да отсядате в малки страноприемници по пътя, наречени refugios. Всеки ден можете да вървите сами, по двойки или в група, в зависимост от настроението ви. Това не е състезание. Всеки сам определя собственото си темпо, воден от ясни указателни табели.

Ел Камино е дълъг около 800 километра. За това разстояние се преминава през много разнообразни гледки и преживявания. Пътят преминава през лозя, напращели от грозде, готови за прибиране на реколтата овощни градини с ябълки и круши, през пролетта силно ароматизирани от мащерка, покрай огромни зеленчукови градини, над пустинни местности, брулени от вятъра Meseta. Изкачват се хиляди метри денивелация до уединени планински села, като El Cebreiro с традиционни келтски кръгли каменни къщи. Пътят се спуска към зеленени галисийски пасища.

По време на прехода можете да видите най-различни и разнообразни постройки. От исторически манастири от XVI век през болници, изградени някога още от рицарите на Малта, до съвременните панелни комплекси. Въпреки, че всички основни места за настаняване предоставят душове и двуетажни легла, като в общежитие, някои от тях могат да включват общи кухни, телефони, пералня или до компютри с интернет. Те подслоняват от 20 до 800 туристи всяка нощ. Таксите са скромни, от 3-5 евро на вечер до дарение, което можете да направите по ваша преценка. Не навсякъде има легла, затова е добра идея да си носите спален чувал.

Хора по Ел Камино има през цялата година. Летата са претъпкани с хора и са много топли, с малко или без никаква сянка в много участъци от пътя. Пролетта и есента са най-подходящи за преходи. Времето е по-добро и тълпите са по-малко. Температурите могат да варират, а зимата може да бъде доста студена и със сняг. Бъдете подготвени за дъжд по всяко време на годината, но най-вече в зелената Галиция.

Кой поема по пътя към Сантяго днес? Хиляди туристи от всички възрасти и от целия свят. Броят им непрекъснато расте, като през последните две години бройката превишава 200 000! Но кое е онова, което привлича хората към Ел Камино? За мнозина това е самотата и възможността да отвлекат вниманието си от този пощурял свят, да размишляват, да затвърдят вярата си, да търсят отговори и да намерят вдъхновение. Това е идеално място, което е по-близо до медитацията, отколкото до маратона.
Cathedral of Santiago de Compostela
За други това е шанс да видят нови неща, рядко срещани експонати на изкуството и архитектурата, като например великолепния дворец Асторга, построен от известния архитект Антонио Гауди. Това е шанс да се разходите по древни римски пътища и сводести каменни мостове като Paso Honroso. По пътя можете да видите замъци, построени от рицарите тамплиери, пищни фонтани, фрески, скулптури и реликви в малки римски църкви.

За някои това е просто възможност да вземат участие в една богата традиция на скитащите по същия път и в същия дух поклонници, наброяващи милиони през последното хилядолетие. Разбира се, огромен плюс е възможността да се наслаждавате на богатата култура на Испания. Ако имате късмет, може да пристигне в някое село, по време на тяхната корида с бикове или по време на фестивала Saint, който е характерен със запомнящата се местна кухня, традиционни костюми, игри и паради. Или просто се насладите на дегустацията на традиционни деликатеси. Имате прекрасен избор от наденици, овчи сирена от баския регион, бадемови сладкиши Portomarin, Торта де Сантяго, украсена с меч и др. Пийнете си вкусни вина, от марки каквито няма да можете да си купите или да опитате другаде.

Каквато и да е вашата мотивация, хората които ще срещнете по пътя си, винаги са готови да ви помогнат, ако имате нужда. От най-скромния селянин, до най-богатия човек, всеки ще ви се отзове на помощ. Peregrinos са ходили по този път от хиляда години и хората по тези места са закърмени с тази традиция и често подслоняват туристи. Често можете да видите бутилки с вода, висящи над вратите на някои ханчета, част от символиката от времената, когато ханджиите са миели краката на поклонниците.
Botafumeiro
Преминаването на Ел Камино може да отнеме около 26-30 дни, ако имате намерение да го направите на един път. Или може да отнеме толкова дълго, колкото искате. Много хора практикуват походи от две седмици едната година и остатъка на следващата. Колоездачите обикновено им отнема две седмици за целия маршрут.

Когато най-накрая пристигнете в свещения град Сантяго де Компостела, емоционалният финал на това вълнуващо пътешествие е да присъствате на Peregrino. Това е литургия, при която се използва най-голямата кадилница в света Botafumeiro. Тя се върти напред-назад, почти на нивото на тавана от осем мъже. Посетете и гробницата на апостол Сейнт Джеймс. Всички поклонници, които успешно са преминали Ел Камино, получават официален сертификат Компостела, доказателство за тяхното поклонение.

Зареждане на …