Екипировка за Off Road

Публикувано от
Зареждане на …

Off Road

Off Road – нещо интересно, вдигащо адреналина, оставящо незабравими спомени от вашата почивка в България.

Много негови почитатели ще го определят по сходен начин. Неописуемо чувство на свобода и вълнение. Сливаш се с природата, достигаш там, където е недостъпно. Изгубваш граници и правила. Намираш мечтите си и безкрайните емоции. Качваш се на машината и бягаш от града, сивото, определеното. За да станеш част от природата, непознатото, чистото. Това е Off Road.

Историята на Off road-а започва през 80-те години на ХХ век. Родината е Исландия. Бързо се разпространява в Скандинавските страни, а по-късно навсякъде в Европа. Понятието Off road става нарицателно за този вид спорт, при който се управляват моторни превозни средства при трудно достъпни маршрути. Това са черни пътища, пътеки, речни корита, кал, сняг, пясък и др. Проходимостта е ниска и точно това прави по-голяма емоцията. Състезанията се провеждат на подготвени места, покрити с пясък и чакъл, кариери, като включват екстремно изкачване на почти вертикални склонове. Възможно е състезателят да има помощник-наблюдател. Той застава отпред или отзад на автомобила и сигнализира при препятствие. При необходимост дава информация за състоянието на машината за улеснение на шофьора.

При тези условия, използваните превозни средства са специално проектирани. Подходящи са АТВ, тежки пикапи и джипове, моторни шейни, мотоциклети, планински велосипеди. За да е годен даден модел за тежките условия на пътя, трябва да притежава някои от следните белези – модифицирани широки гуми, отделно шаси, трансмисия с цели мостове и т.н. Карането на тези автомобили изисква специална екипировка. Защитното облекло ще намали възможността за нараняване и дори прави шофирането по-удобно. При офроуд е добре да имате следните защитни средства:

Каска за мотор. Тя ще предотврати по-сериозно нараняване на главата. Задължително е да имате каска при шофиране на трудно достъпни маршрути.
Защита на очите във вид на очила или маска. Малки камъни, хвърчащи насекоми и други странични неща могат да ви наранят или отвлекат вниманието ви. При висока скорост това може да има лоши последици.
Защитни ръкавици. Добре е да са удебелени на кокалчетата за по-надеждна защита. Те също така предотвратяват умора и болезненост при каране.
Ботуши за офроуд. Те са изключително полезни, защото предпазват крака, глезените и стъпалата.
Други предпазни средства като панталон, наколенки и протектори за рамене и гърди, всички предназначени за шофиране при екстремни условия.
Комплекта за първа помощ също е добре да присъства в списъка с необходимите атрибути при каране. Курса за първа помощ е добре да се изкара дори от любители шофьори.

Преди каране, освен подходящо облекло, обърнете внимание на състоянието на машината. Техническите проблеми могат да развалят добрата разходка, както и да доведат до неприятни последствия. Спирачки, свещи, съединител, система за управление – уверете се че всичко е технически изрядно.

В последните години карането по необработени терени се превръща в популярен вид спорт. Развличането сред природата, усещането на емоцията привлича все повече последователи. Федерации по офроуд провеждат състезания и все повече мъже и жени взимат участия в тях. Адреналин, силни емоции, незабравими преживявания по екстремни пътища – ето това е Off Road.

Зареждане на …