Един дух броди из планината

Публикувано от
Зареждане на …
Уважаеми планинари,

Ако ми позволите да цитирам класиците ще ви кажа, че един дух броди из българската планина. Духът на едно сдружение. Сдружение, което дълги години е олицетворявало планинарството по нашите земи, но днес трудно ще го срещнете извън удобствата на големия град и приятната близост на жълтите павета. До толкова се е отчуждило от обикновения турист и планинар, че наистина можете да го сметнете за непонятно и непознато създание, каквото несъмнено е един дух. Чували сте, че го има, говори се за него, но сякаш го няма. Поне аз така усещам нещата.

Това усещане за духовност се засили у мен вчера, когато се сдобих с едно писмо. На пръв поглед то представлява молба, но по своята същност е по-скоро самоубийствен опит. Но за да не бъда голословен нека ви запозная с текста на писмото, което получиха кметовете на българските общини на връх День Победы.

ДО
КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми господа /госпожи/,

На 20 януари 2019 г. влезе в сила новият Закон за физическото възпитание и спорта.
В глава IV-други организации в областта на спорта, раздел 2 касае национална организация за спортно-туристическа дейност.
Националната организация за спортно-туристическа дейност е сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, която развива и популяризира спортно-туристическата дейност и взаимодейства с компетентните държавни органи, общините и международните спортно-туристически организации при формирането, осъществяването и реализирането на държавната политика в тази област.
В чл. 33 ал. 4 е записано, че има една национална организация за спортно-туристическа дейност.
Членове на националната организация за спортно-туристическа дейност са туристически дружества по чл. 38, ал. 1 от ЗФВС.
Съгласно разпоредбите на чл. 36 на Закона именно туристическото дружество изгражда, поддържа и подновява туристически заслони, туристически пътища и пътеки, както и тяхната маркировка.
Единствената оторизирана организация, която работи по правилник за туристическата маркировка, одобрен от Европейската асоциация за пешеходен туризъм е Сдружение „БТС“.

Предвид гореизложеното ви молим да не предоставяте средства за туристическа маркировка на туристически дружества или съюзи, които не са упълномощени по настоящия закон да я извършват.

Моля да не се предоверявате на самозвани лица и организации, които не са упълномощени да извършват туристическа маркировка и да не им предоставяте за това финансови средства.

Единствената оторизирана организация за извършване на туристически маркировки е Сдружение „БТС“, която работи по правилник за туристическата маркировка, одобрен от Европейската асоциация за пешеходен туризъм.

С уважение,

Председател: подпис не се чете

Много хубаво писмо, но какво ни казва то? Информира ни, че има нов Закон за физическото възпитание и спорта, според който има една национална организация за спортно-туристическа дейност, в която членуват туристически дружества, чиято задача е да поддържат туристическите заслони, пътеки и маркировки. До тук добре. Писмото обаче не ни казва коя е тази организация. Сдружение „БТС“ или някое друго?

Аз лично бих се радвал да науча. Не за друго ами най-малкото, за да мога и аз да извършвам туристически маркировки, като стана член на някое дружество, което е член на Сдружение „БТС“. Тъй щото в писмото се твърди, че единствената оторизирана организация за извършване на туристически маркировки е Сдружение „БТС“. Това, което не разбрах от писмото обаче е от кого точно е оторизирано това сдружение? Може би от изредените надлежно членове на Закона. Вероятно се има предвид, че Сдружение „БТС“ е национална организация за спортно-туристическа дейност и от там произтичат тези ѝ правомощия. Може би е така, но такова нещо не се твърди от писмото. Защо ли, не мога да ви кажа.

Чакайте, чакайте… Да не би пък Европейската асоциация за пешеходен туризъм да ги е оторизирала така ексклузивно за България? Сега ще проверя… На сайта им е записано, че асоциацията е основана през 1969 г. и към настоящия момент се състои от 63 организации от 34 европейски страни. Странно, аз винаги съм си мислел, че в една страна може да има само едно сдружение за тази цел, но явно съм грешал. Но както и да е, за друго ми беше мисълта. Възможно ли е европейска асоциация от сдружения да одобрява правилници за маркиране на територията на България чрез Сдружение като „БТС“? Излиза, че може. Не само може, ами е и задължително значи.

Стигнахме и до най-важното. Предвид гореизложеното Сдружение „БТС“ (ох, абе да се бяха написали поне организацията за спортно-туристическа дейност, че по-лесно) моли кметовете на общини да не предоставят средства за туристическа маркировка на туристически дружества или съюзи, които не са упълномощени по настоящия закон да я извършват. Сега, вие ще попитате кои са тези дружества. Без да съм 100% сигурен, това май са дружества членове на националната организация за спортно-туристическа дейност. Поне така е по закон.

Вижте, да зарежем ироничния тон и да си говорим истината. Позволете ми да ви попитам нещо. Вие извършвате ли туристически маркировки? Ако не го правите ви разбирам, вероятно имате по-приятни неща за извършване. Хората, които маркират също. Нали се сещате, че за един турист е много по-приятно да върви, изкачва, разглежда и други все чудни планинарски дейности, вместо да се разхожда с четки и бои в ръка. Обаче все някой трябва да свърши и това. И когато оторизираният спи, някой трябва да свърши неговата работа.

Уважаеми кметове на общини, аз също бих ви призовал да не давате пари на самозванци. Дайте ги на Сдружение „БТС“. Финансирайте го целево. За да ви улесня ще ви дам няколко възможности. Например можете да дадете пари за възстановяването на хижа Богдан, там малко остана. Друга възможност е да дарите за тоалетна на новата хижа Мусала. Сегашната виси малко странно. Само за заслон Черни връх недейте дава нищо, че заместник кмета на Столична община Тодор Чобанов в едно интервю намекна, че няма ясно обяснение за едни изразходвани средства. Мислете и премисляйте по два и по три пъти, че народни пари са това, а изборите са скоро. А за самозванците грижа не берете, те все някак ще се оправят.

Един дух броди из българската планина. Нали така, другарю?!

Лично мнение с уважение към всички,
Радослав Зарков

Зареждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.