Дяволската пътека Борино

Публикувано от
Зареждане на …
Дяволската пътека край село Борино в Родопите е сред най-популярните екопътеки в последно време. Тя съчетава красивата родопска природа с екстремни преживявания, което я прави притегателен център за туристи с разнообразни интереси в региона.

Началото на пътеката е в покрайнините на селото до наскоро построения музей на катрана. Представлява нещо като възстановка на някогашна катранджийница. Интересно е, можете да научите повече за приложението на катрана от бор в медицината и козметиката.

Дяволската пътека

В началото на пътеката има арка, от върха на която ще ви посрещне фигура на дяволска глава (GPS координати 41.65617, 24.30198). Наоколо по оградите ще видите реклами на мести хора, които с джип ще ви върнат до мястото, където сте оставили автомобила си, след като сте преминали по Дяволската пътека от край до край. Цената на това удоволствие е 40 лв.

В продължение на километър и половина пътеката (реално широк черен път) е почти равна и много приятна за ходене. След като извървите това разстояние ще стигнете до Златната върба, където през миналия век случайно са открити 157 турски монети. Истории като тази подтикват иманярите да копаят къде ли не с надеждата да открият заветното съкровище, от което да забогатеят. Често се срещат такива екземпляри в планината, особено в родната ми Понор планина.

Дяволската пътека

Ако посетите Дяволската пътека през пролетта и началото на лятото ще имате шанса да видите Родопски Силивряк, или т.нар. Орфеево цвете. То е защитено и е известно с това, че дори да го изсушите, ако след 10 години го поставите във вода отново ще се съживи.

Дяволската пътека

След находището на Родопски Силивряк пътеката променя профила си и от почти равна става класическа горска пътека с редуващи се изкачвания и слизания. На 2.2 км. от началото на пътеката ще достигнете до Касичката на дявола.

Дяволската пътека

Малко след касичката започва същинското преминаване по Дяволската пътека. Слиза се по няколко стръмни дървени стълби, чрез които ще преминете под свода на Дяволския мост.

Дяволската пътека

Комбинацията от стръмно спускане покрай тесни скали и тътена на водата, скачаща под вас създават едно адско усещане.

Дяволската пътека

Дяволската пътека

Дяволската пътека

След поредица от стълби, пътеката „стъпва“ на здрава почва и за по-малко от половин час ще ви заведе до малък водопад.

Дяволската пътека

След водопада се влиза в тесен каньон от две успоредни отвесни скали, високи над 30 метра.

Дяволската пътека

По скалите са построени дървените стълби, по които се преминава, за да пресечете реката и да отидете на отсрещната страна.

Дяволската пътека

Дяволската пътека

Бъдете внимателни, защото дървените стълби са мокри и хлъзгави от пръските на водата, която бушува долу.

Дяволската пътека

Преминаването по Дяволската пътека е адски готино преживяване, което препоръчваме искрено на всеки над 12 години. Който е минал от там остава много впечатлен и иска да се върна пак. Лично ние ходихме 2 пъти това лято. Надяваме се, че снимките са ви убедили в думите ни.

Пътеката е дълга около 4 километра и нейният край стига до Буйновското ждрело, по което можете да стигнете Ягодинската пещера. Повече за Дяволската пътека можете да прочетете на сайта dyavolskapateka.org.

Зареждане на …