Дупчов камък в Родопите

Публикувано от
Зареждане на …
Днес ще пътуваме до село Момчиловци, където ще посетим скалното образувание, наречено Дупчов камък. Той представлява облагородена каменна „площадка“, от която се разкрива чудна гледка към селото, която ще ви очарова с традиционната топлота на Родопа планина.

Удобен изходен пункт до Дупчов камък е чешма, намираща се на GPS координати 41.657752, 24.78098. Там пътят се разклонява на две, като трябва да продължите надясно. Следва широк черен път, по който само след 600 метра ще стигнете до параклис св. Петка.

параклис св. ПеткаПреходът е много приятен и изкачването, което трябва да преодолеете е почти незначителнo. След като сте разгледали светата обител, трябва да продължете по пътя. Той прави ляв завой и след 100 метра стига до малка табелка с надпис „Към кръста“, където трябва да поемете наляво – координати 41.65402, 24.78063.

разлкон дупчов камък

От тук остават само 400 метра до Дупчов камък, като изкачването е малко по-сериозно, но не е и нищо кой знае какво. В края има указателна табела която, ще ви посочи самия Дупчов камък.

дупчов камък

От това място гледаката е невероятна, казвам ви. Като на длан се вижда цялото село, сякаш килим от къщи, разстлан по околните хълмове. Райско място за любителите на хубавите снимки на България.

Момчиловци

Момчиловци

Мястото всъщност е висока скала, затова бъдете внимателни горе. Има изградени метален кръст и пейка, от която можете да се любувате на цялото село и околностите му. От тук се вижда и друга дестинация, която ви препоръчвам да посетите – Кърджалийски камък.

Съвсем наблизо, само на няколко десетки метра в посока изток, се намира друг хубав параклис – св. св. Петър и Павел.

св. св. Петър и Павел

Приятна разходка из Родопа планина!

Зареждане на …