Дроновете ли са бъдещето на спасителните мисии?

Публикувано от
Зареждане на …

Photo by Gábor Adonyi, CC0

Дроновете са малки самоуправляващи се летателни машини, чието зараждане и влизане в употреба всъщност датира още от миналия век. Първите подобни безпилотни апарати се появяват още през Първата световна война и до преди няколко години приложението им беше основно военно. Към днешна дата обаче малките летящи машинки имат далече повече функции и могат да бъдат използвани в различни сфери на дейност.

Най-разпространена употреба намира възможността за закачане на камера към дрона. Това го превърна в любимо устройство на фотографите, на любителите на екстремни преживявания, които искат да заснемат по-интересни кадри, намира приложение и в земеделието за наблюдаване на посеви и прочие.

Разбира се усъвършенстването на технологията я прави приложима и в доста по-сериозни аспекти. Последните нововъведения в сферата включват създаването на нова технология, благодарение на която летателните машини ще се движат напълно самостоятелно и интуитивно, посредством наличието на изкуствен интелект и без необходимостта от човешка намеса и навигиране, което ще увеличи значително техните способности. Навлизането на технологиите с изкуствен интелект и роботите вече е налице и тепърва ще се развива все по-стремглаво, както предричаше великият учен Стивън Хокинг и в което е сигурна и неговата колежка астро-физикът и покер играч Лив Боере.

Преди няколко месеца дрон спаси двама души от удавяне в Австралия, спускайки им спасителен пояс. Това бе счетена за първата спасителна мисия, проведена от дрон, и със сигурност няма да бъде последната. Възможността да пренасят подобни спасителни средства, включително медикаменти на трудно достъпни и откъснати от света места при бедствени ситуации може да спаси стотици животи. Те могат да обикалят мащабни райони за отрицателно време в издирване на изчезнали хора, предоставяйки визуална картина в реално време на спасителните екипи и то във всякаква среда.

Дроновете могат да бъдат снабдени и с термовизионна камера, която може да отчита телесна топлина и по този начин да предоставя възможността да бъдат откривани хора през нощта. Тя е особено полезна във високо планински и снежни райони, където може да открие дори затрупан под лавина човек.

За наша гордост можем да се похвалим и със сериозен български принос в сферата на развитието на дрон технологиите. Екип от млади българи стои зад създаването на първия български дрон за спасителни операции. Той е изработен почти изцяло от карбон, което го прави лек, но същевременно достатъчно мощен, за да може да пренася малки товари и да устоява на атмосферни условия, като например силен вятър. Може да развива скорост от над 50 км/ч и да бъде управляван както ръчно, така и чрез задаване на конкретен маршрут. Употребата на карбон спомага и за безпрепятствено преминаване над места с висока температура, което означава, че може да локализира и заснема от близост пожари и други природни бедствия.

Интелигентната машинка може да измине наведнъж до 20 км., но има способността да преценява нивата на ресурсите си и да се прибира сама, когато достигне своите лимити и има нужда от презареждане. Подобни технологии определено ще улеснят и подобрят в пъти работата на спасителните екипи и ще сведат времетраенето на спасителни мисии до минимум, било то в търсенето на загубени хора или преодоляването на природни бедствия.

Зареждане на …