Добавяне на GPS координати към снимки

Публикувано от
Зареждане на …
Автор Павел Тодоров

Всички обичаме да обикаляме по пътеките. Една от причините да го правим със сигурност е красивата природа и невероятните гледки, които ни заобикалят. В тези моменти всеки от нас иска да запечати гледки – вдига телефона или фотоапарата и снима. Когато по-късно разглеждаме тези снимки, често се случва да се чудим, къде точно е направена някоя от тях. За това, едно от нещата, които правя след всяка разходка е да добавя GPS координати с местоположението, на което е заснета всяка от снимките.

Без значение дали снимате с най-обикновен фотоапарат или DSLR, добавянето на местоположение към снимките е лесно и отнема няколко минути, дори ако снимките са стотици.

Какво ни е необходимо

  • Фотопарат
  • Телефон или друго устройство с GPS, с което да запишем маршрута по който сме преминали. Ако използвате телефон с Android операционна система тук можете да намерите информация за няколко програми, с които да направим това. Аз бих препоръчал да изтеглите и инсталирате OruxMaps.
  • Компютър с инсталиран GPicSync. Програмата е безплатна и може да бъде изтеглена от този сайт.

Каква е идеята

Чрез програмата на телефона или GPS устройството записваме маршрута, по който сме преминали. През това време, докато се разхождаме сме направили много и невероятни снимки. Когато се приберем, прехвърляме снимките от фотоапарата и записания маршрут от устройството на компютъра и чрез GPicSync добавяме GPS координатите от трака във EXIF данните на всяка снимка.

Стъпка по стъпка

!!! Важно е датата и часа на фотоапарата да съвпадат с тези на устройството, с което записваме маршрута. Ако случайно установите разминаване след като вече сте приключили със снимането и записването на трака, можете да зададете съответното отклонение от настройките на GPicSync (Options -> Local time correction) !!!

Аз използвам OruxMaps за Android с картата на bgmountains и в следващите стъпки ще опиша как да процедирате ако и Вие използвате същата програма. Ако използвате друга програма за записване на маршрута преминете на стъпка 5 по-долу.

1. Стартираме OruxMaps на Android устройството.

2. Преди да започнем да снимаме стартираме OruxMaps и започваме запис на маршрута.

1

3. Когато приключи прехода спираме записването на маршрута от същия бутон.

4. Експортираме записания маршрут в GPX формат:
4.1. В OruxMaps цъкаме на иконката, която прилича на автомобилен път и от там избираме Manage tracks/routes или направо избираме иконката за преглед на записаните маршрути от лявата лента с бутони на началния екран на OruxMaps.

2

3

Или направо

4

4.2. Появява се списък с всички записани тракове. Избираме маршрута записан в точка 3 и от появилото се меню цъкваме на Export as… и там GPX.

5

6

4.3. Готовият GPX файл ще се създаде в папка tracklogs на OruxMaps. Ако не сме променяли настройките на програмата, тази папка би трябвало да се намира в хранилището на устройството → oruxmaps → tracklogs.

5. Прехвърляме експортирания GPX трак на компютъра си и го поставяме в папката със снимките свалени от фото апарата. Не кръщавайте GPX трака и папката със снимките на кирилица. Използвайте имена на латиница.

6. Стартираме GPicSync.

7. Попълваме двете полета най-горе – Pictures folder и GPS file, като в първото посочваме пътя до папката, в която сме прехвърлили снимките, а във второто – файла със записания маршрут.

8. В полето Select time zone избираме Europe/Sofia, за да се използва правилната часова зона. Във версията на GPicSync за Линукс няма такава опция. Там трябва направо да въведем разликата от UTC времето в съответното поле. За България тази стйност може да е +2 или +3 в зависимост от сезона. Ако не сте сигурни коя е правилната часова зона в момента можете да го проверите на този адрес. Интересува ни стойността изписана срещу Current Offset.

9. След като сме готови с попълването на полетата натискаме бутона Synchronise! След малко в полето под бутона ще се появи текст, който потвърждава, че операцията е завършена *** FINISHED GEOCODING PROCESS ***.

Стъпки за попълване на полетата. Тези, отбелязани с цифри са задължителни.

GPicSync

След като програмата завърши работа, в папката със снимките ще забележим някои промени. Освен снимките с вече добавено местположение ще се появят две папки и един файл:
Папка originals-backup-име_на_оригиналната_папка – тук GPicSync e направила резервно копие на оригиналните ни снимки преди да добави GPS координатите. Ако не искаме да се създава резервно копие трябва да махнем отметката пред backup pictures.
Файл doc.kml – този файл може да бъде отворен с Google Earth. Предлага много добра визуализация на маршрута от „птичи поглед“, като разполага миниатюри на заснетите снимки по картата.
Папка thumbs – тук са събрани миниатюрите на оригиналните снимки, които се използват за визуализацията в Google Earth.

Визуализация на снимките върху маршрута погледнат през Google Earth.

GoogleEarthPro

Успех!

Зареждане на …