Да обновим туристическите маршрути и обекти

Публикувано от
Зареждане на …

да обновим туристическите маршрути и обекти

Автор на текста и идеята Димо Колев (Пътеводител на Стара планина)

Две са основните цели, които facebook групата Да обновим туристическите маршрути и обекти си поставя:

1. Създаване на актуална „карта“ на състоянието на туристическите пътеки и обекти в Българските планини. Началото e Стара планина.

2. Оправяне със свои сили и средства маршрутите така, че на всеки един турист ходещ в Балкана да му е приятно и да се радва на природата, а не да се лута по пътеките.

По т.1: Нека всеки сподели своите конкретни виждания за местата, които най-добре познава. Така, че да се знае от всички къде е най-належащо и какво конкретно трябва и може да се направи.
По т.2: Нека всички, които имаме желание и възможност да се организираме и да приведем в ред всички тези пътеки и обекти. Поне голяма част от тях. След като от години има пълно нехайство от страна на държавата, институциите и т.н. по този наболял въпрос около остарялата и вече на места липсваща маркировка, табели, изоставени и превърнати в конюшни заслони е време ние обикновените туристи да запретнем ръкави и да си оправим нашата къщичка – планината.

Мисля, че доброволците не са малко. Водят се преговори с Национален парк Централен Балкан и скоро ще има официална среща с тях, на която ще обсъдим състоянието на маршрутите в Парка и каква част ще можем съвместно да оправим. С конкретни предложени места и от двете страни. За целта картината по т.1 трябва да е пълна.

Апелът ми към всички четящи е да се замислите и да споделите с какво, кога и как можете да помогнете – дали с труд, дали с идеи, дали с материали или със средства. През последните година доста хора ме питат как могат да дарят и те нещо от себе си за някоя кауза. Ами ето това е едно от нещата, където може да се помогне.

От доста време всичко това за което говоря по-горе се прави. От малки групички къде самостоятелно, къде под шапката на някое работещо и милеещо туристическо дружество. Но темповете са отчайващо бавни. И крайният резултат в повечето случаи остава невидян. Всичко това ще продължава и продължава да се прави. Ако успеем да се съберем повече хора ще можем да го свършим за по-кратко време и по-качествено. Аз вярвам, че желаещи има не малко.

Отправям апел към всички дружества, организации и местна власт в района да помогнат. Да се включат със своите членове. Кой с каквото може. Една-две кутии с боя, няколко четки и табели не са кой знае колко скъпо нещо. Разделено на повече желаещи е нищожна сума. Иска се желание и вяра, че ще се направи нещо добро.

Така, че време е да действаме. Защото новият туристически сезон вече чука на вратата. Вярва, че ще успеем заедно.

Най-лесният начин да помогнете е като се включите във facebook групата Да обновим туристическите маршрути и обекти. Там се публикува актуална информация, свързана с инициативата. В случай, че искате да помогнете със средства, възможностите са следните:

За тези, които искат да превеждат по банков път е открита нова банкова сметка специално за инициативата.
IBAN: BG96BUIN95611000569398
BIC: BUINBGSF
АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
ДИМО НИКОЛАЕВ КОЛЕВ

Другият вариант е изпращане по Еконт Експрес до Офис Роял, гр. Бургас, Димо Колев 0898632446.

Третият вариант е с Easypay превод. Там данните са същите. Пишете на лично съобащение, за да получите ЕГН.

Зареждане на …