кодекс на планинаря

Докато подготвяхме една от последните статии за planinar.org, се наложи да си припомним една азбучна истина за планинарството – никога не ходи в планината сам! Веднага се появи идеята да се опитаме да формулираме няколко наистина най-основни правила за туризма в планината. Правила, които всеки трябва да знае едва ли не наизуст, за да запази живота си и този на спътниците си. Своеобразен Кодекс на планинаря.

Разбира се, това не е задача за един или двама души, затова се обръщаме към вас, опитни планинари с въпроса, кои са основните правила, които спазвате в планината? Ще ви бъдем благодарни, ако ги споделите с нас до 29 януари 2016 г., чрез формата по-долу. Те могат да бъдат насочени към безопасност, поведение или друг аспект от живота на планинаря сред природата. Могат да бъдат сериозни, закачливи или каквито вие прецените, стига да спазвате две простички условия:

  • можете да ни изпратите максимум до 3 предложения, които според вас са най-важни
  • всяко от предложенията трябва да бъде в рамките на едно кратко изречение

За да ви ориентираме каква е идеята ни, вижте няколко примера:

Никога не ходи в планината сам.
В планината вземай само спомени и оставяй само стъпки.
Планина се качва сутрин, мома вечер.

Надяваме се, че с ваша помощ ще съберем 10-те най-важни правила за поведение и заедно ще напишем Кодекса на планинаря, който да е от ползва за всички начинаещи… и не само.