Горан Атанасов – добрият вълшебник от Северозапада

Публикувано от
Зареждане на …

ще се върна в седем

Дебютната книга на Горан Атанасов беше официално представена пред бургаска публика на 15 декември в Дома на писателя.

“Между приказнoто и реалното” лъкатушат историите на Горан, каза в словото си Динко Динков, който представи “Ще се върна в седем”.

“Поставянето на подзаглавие “разкази и пътеписи” в книгата е ключ, с който трябва да отваряме текстовете”, сподели близкият приятел на автора – писателят Николай Фенерски.

И въпреки, че някои от текстовете на Атанасов не се побират в рамките на разказа и пътеписа в строгия смисъл на литературната норма, те носят своята мелодика и ни пренасят от настоящото през един не малък за мащабите на човешкия живот прозорец от 20 години, където се развива голяма част от действието в книгата. Авторът изгражда мост между миналото му като дете и неговото настояще като родител.

“Идилии” нарече творбите в “Ще се върна в седем” Динков. Издателят от “Либра Скорп”, Денчо Михов, ги определи като великолепни впечатления, а автора – като човек с изключителна чувствителност към детайла.

Горановите истории са смесица между очерк, разказ, идилия и журналистически коментар, но те носят посланието, заявено от автора във “Вместо увод” – “да бъда по-добър от себе си вчера“.

Авторът казва, че вероятно е повлиян от т. нар. “гонзо журналистика” или “наративна журналистика”, в която авторът е участник в описаните събития и използва личния си опит и емоции, за да предаде пълнокръвен образ на историята, да я накара да оживее.

“В текстовете на Горан ще откриете доброта”, подчерта Фенерски.

Колеги на Горан го нарекоха “добрия вълшебник от Северозапада”. А авторът казва, в типичния за него скромен стил, че единственото му желание е читателят да припознае себе си в неговите текстове. И ако дори и един човек прочете разказите му със сърцето си, значи усилието върху книгата си е струвало.

“Прочетете тази книга, тук е сърцето на Горан”, призова също Фенерски.

Поръчайте книгата „Ще се върна в седем“ от тук.

Зареждане на …